АктуальноНовини

Митні склади тепер офіційно з дозволом

20/08/2012

Міністерство фінансів України врегулювало порядок відкриття та експлуатації митного складу на підставі відповідного дозволу, який було розроблено на виконання статті 405 нового Митного кодексу України (надалі – Кодекс).

Варто нагадати, що з моменту набрання чинності Кодексом, діяльність митних складів майже 2 місяці була «у підвішеному стані», адже правовою підставою для діяльності таких складів є саме новий дозвіл, який видається митницею, в зоні діяльності якої розташований такий склад, однак порядку видачі такого дозволу не було встановлено.

Нарешті, Міністерством фінансів України було видано відповідний наказ від 16.07.2012 року № 835 «Про затвердження Порядку надання складським об’єктам статусу «митний склад» та позбавлення такого статусу», який після свого опублікування найближчим часом має набути чинності.

Даним наказом визначені вимоги до облаштування митного складу, порядок внесення його до реєстру митних складів, а також порядок переоформлення, зупинення дії та анулювання дозволу.

Так, дозвіл видається митницею шляхом внесення інформації про суб’єкта господарювання до Реєстру митних складів та видачі відповідного витягу з Реєстру.

Для отримання дозволу, суб’єкт господарювання зобов’язаний подати до митниці заяву та засвідчені у визначеному законодавством порядку копії документів, що підтверджують право власності на складські об’єкти або право користування ними, акти прийняття до експлуатації системи передавання тривожних сповіщень (щодо пожежної сигналізації), наказ підприємства про створення власного підрозділу охорони та положення про такий підрозділ або копію договору про надання послуг з охорони приміщень, у разі відсутності власного підрозділу охорони, дозвіл на початок роботи новостворених підприємств, введенних в експлуатацію нових і реконструйованих виробничих, жилих об’єктів та об’єктів іншого призначення, загальний план території, на якій знаходяться об’єкти складу, висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи щодо діючих об’єктів, технологічну схему із зазначенням засобів контролю та обліку (для МС, призначених для зберігання наливних та насипних товарів), технічні паспорти на обладнання системи відеоспостереження,проект процедури експлуатації митного складу.

У строк, що не перевищує десяти днів, митниця здійснює огляд складських об’єктів, прилеглої до митного складу території, перевірка відомостей, зазначених у поданих документах. За результатами огляду оформлюється акт, складання якого передбачено Кодексом.

У разі визнання відповідності складського об’єкта встановленим вимогам, митниця у строк, що не перевищує трьох робочих днів з дати складання акта, видає наказ про прийняття рішення щодо надання дозволу на відкриття та експлуатацію митного складу, затверджує Процедуру, погоджену утримувачем митного складу, і не пізніше наступного робочого дня після затвердження Процедури направляє електронною поштою до Держмитслужби України лист-повідомлення для внесення складського об’єкта до Реєстру митних складів.

Підставою для прийняття митницею рішення про відмову у наданні дозволу внесення складського об’єкта до Реєстру митних складів є недостовірні дані, що містяться в заяві та доданих до неї заявником документах, відсутність документа, подання якого передбачено порядком та невідповідність складських об’єктів встановленим вимогам.

Протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення про надання дозволу митниця направляє заявнику витяг з Реєстру митних складів.

Важливо зазначити, що на відміну від ліцензій, які видавалися на відкриття та експлуатацію митних ліцензійних складів та коштували 2500 доларів, а переоформлення 1500 доларів, дозволи надаються і переоформлюються безоплатно та діють безстроково.

[ кстати, если информация на этой странице вам понравилась – нажмите фейсбучный like или гугл +1 вверху страницы – нам нравится такая форма одобрения того, что мы делаем для вас ;)  ]

Яна Карцева, юрист Юридичної компанії «Правовий Альянс»

Підготувала +Олена Новіцька

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ