Новини

МОЗ пропонує прискорити процедуру декларування оптово-відпускних цін на лікарські засоби

07/08/2015

В МОЗ України відбулося чергове засідання експертної робочої групи з питань дерегуляції фармацевтичного напрямку за участі Першого заступника Міністра охорони здоров’я Олександри Павленко, заступника Міністра охорони здоров’я Віктора Шафранського, представників Міністерства, членів медичних асоціацій, громадських організацій, експертів.

Серед питань, які розглядалися на засіданні: стан проходження раніше розроблених нормативних актів для потреб ринку, погоджених на засіданні робочої експертної групи; проекти щодо реєстру оптово-відпускних цін; Порядок надання адміністративних послуг при проведенні процедури державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів; проект постанови КМУ «Щодо внесення змін до Технічних регламентів»; стан розробки нормативних документів щодо Національного переліку основних лікарських засобів.

Зокрема, було запропоновано внести зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 18 серпня 2014 року № 574 «Про затвердження Положення про реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, порядок внесення до нього змін та форм декларації зміни оптово-відпускної ціни на лікарський засіб та виріб медичного призначення», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09 вересня 2014 року за № 1097/25874. У тексті документу запропоновано «декларації» замінити словами «заяви про декларування», відповідно до постанови КМУ №449 від 22 квітня 2015 року. Постановою передбачено, що за умови подання в повному обсязі та належним чином оформлених документів, МОЗ України приймає рішення про декларування оптово-відпускної ціни на лікарський засіб або виріб медичного призначення, запропонованої заявником, і вносить відомості до реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення у строк, що не перевищує 10 робочих днів з дати подання відповідних документів. Також МОЗ України розміщує у дводенний строк після прийняття зазначеного рішення на власному веб-сайті відповідну інформацію.

Зміни до наказу МОЗ України №574, на виконання постанови КМУ №449, дають можливість пришвидшити процедуру прийняття рішення Міністерством про декларування оптово-відпускної ціни, запропонованої заявником. Наказ буде винесений на громадське обговорення найближчим часом. Зміни до наказу № 574 передбачають нові редакції положення про реєстр оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, форми заяв про декларування зміни оптово-відпускної ціни на лікарський засіб та виріб медичного призначення.

У рамках засідання експертної робочої групи з дерегуляції фармацевтичного напрямку було проведено презентацію проекту USAID «Національний перелік основних лікарських засобів. Стан розробки нормативних документів».

Запропоновано внести концептуальні зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333. Метою даного проекту постанови є максимальне наближення Національного переліку до 19-го Примірного переліку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Передбачається у новій редакції викладення назви Національного переліку, виключивши з неї вироби медичного призначення, оскільки у назві Примірного переліку основних лікарських засобів ВООЗ, який буде покладено в основу Національного переліку, відсутні посилання на вироби медичного призначення.

Окрім того, з метою забезпечення механізму функціонування Національного переліку основних лікарських засобів, забезпечення прозорості відбору лікарських засобів Міністерством охорони здоров’я України вже розроблено прототипи Положення про Національний перелік основних лікарських засобів, Положення про Експертний комітет з відбору та використання основних лікарських засобів, Положення про здійснення відбору лікарських засобів до Національного переліку основних лікарських засобів, що надасть змогу у 2016 році проводити закупівлі відповідно до національних Програм, в тому числі через міжнародні організації.

Джерело: прес-служба МОЗ України

Фото:  прес-служба МОЗ України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ