АктуальноНовини

МОЗ Росії затягує з публікацією списків життєво важливих препаратів

16/12/2013

Російські медичні організації б’ють на сполох: тисячі хворих можуть наступного року залишитися без сучасних ліків, у тому числі ВІЛ-інфіковані й онкологічні хворі. МОЗ затягує з публікацією списку життєво необхідних і найважливіших лікарських препаратів на 2014 рік.

Лікарі чекають, які нові ліки будуть туди включені й надаватимуться пацієнтам безкоштовно. Через це не можуть скласти план лікування. Фахівці повідомляють, що якщо список не буде прийнятий найближчим часом, пацієнтам доведеться отримувати необхідний препарат в інший шлях. Олексій Старченко, Відповідальний секретар Громадської ради з захисту прав пацієнтів при Росздоровнагляді, сповіщає, що ті пацієнти, які могли отримати препарат амбулаторно, безкоштовно, будуть змушені лягати до лікарні, якщо розпорядження уряду не буде підписано цього року. Переважно це стосується онкологічних хворих.

Щороку перелік життєво необхідних ліків затверджується розпорядженням уряду в листопаді-грудні. За його словами О. Старченко, він мав бути затверджений вже у листопаді, тому що лікарські препарати ще необхідно закупити через закупівельні конкурсні процедури.

За даними ЗМІ, кілька сотень тисяч ВІЛ-інфікованих можуть не отримати в 2014 році ліки тенофовір. На тому, щоб включити його в список, пацієнтські організації наполягали весь минулий рік. Існуючі аналоги тенофовіру, вказують фахівці, відносяться до препаратів попереднього покоління і викликають анемію. МОЗ поки не прокоментував, коли список життєво необхідних і найважливіших лікарських препаратів на 2014 рік буде опублікований і чому ця публікація затягується. Однак чиновники повідомили, що препарат тенофовір може бути включений до переліку.

За матеріалами BFM.ru

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ