НовиниНовости фармацевтики

Народний депутат за кримінальну відповідальність фармацевтів

16/12/2011

На необхідності обмежити рекламу лікарських засобів, наполягає один із авторів законопроекту, народний депутат України від фракції „БЮТ-„Батьківщина” Андрій Павловський. На його думку, вітчизняний фармацевтичний ринок бурхливо розвивається, частково має спекулятивний характер, а недоброякісна реклама ліків стала загрозою здоров’ю громадян.

— Законопроект № 7007 передбачає лише обмеження, а не повну заборону реклами лікарських засобів чи харчових добавок, — зауважив народний депутат. — Це комплексний документ, який стосується не тільки реклами, а й посилення контролю за виробництвом лікарських засобів, умовами зберігання та реалізації препаратів і харчових добавок, контроль видачі дозволів тощо. Він пройшов перше читання і 8 грудня мав би розглядатися вдруге, але був знятий з порядку денного.

Проблему самолікування громадян не вирішити одним лише обмеженням реклами ліків, переконаний Віктор Сердюк, президент Всеукраїнської ради захисту прав і безпеки пацієнтів. Неабияку роль у вирішенні цього питання відіграє культура громадян. Якщо, скажімо, у Німеччині не продадуть без рецепта жоден препарат, то в Іспанії можна вільно придбати будь-які ліки. Проте іспанці звертаються до медиків, бо в країні діє система реімбурсації. В. Сердюк вважає, що лише впровадження механізму повернення коштів за придбані лікарські препарати змусить українців ходити на прийоми до лікарів.

— Для того щоб впровадити систему реімбурсації в країні, достатньо постанови Кабміну, — наголосив він. — Нині МОЗ проводить роботу задля створення механізму повернення хворим грошей за інсулін. Намір впровадити реімбурсацію також позитивно позначиться на фармацевтичному ринку.

Владислав Онищенко, голова правління Союзу споживачів медичних послуг, лікарських засобів та виробів медичного призначення, наполягає на тому, що законопроект № 7007 потрібно ухвалити, але це не останнє питання, що потребує вирішення.

— Даним законопроектом ми лише „пофарбуємо фасад”, — зазначив він. — Крім реімбурсації і якості лікарських засобів, потрібно наголосити на проблемі неетичного продажу, особливо коли лобіюються інтереси конкретної фармацевтичної компанії. Нині фармацевти та провізори не несуть відповідальності за такий стан речей.

Ці слова В. Онищенка на прес-конференції надихнули В. Павловського на внесення зміни до Кримінального кодексу України, яка б передбачала кримінальну відповідальність для фармацевтів та провізорів за здійснення недобросовісного продажу ліків. Відповідні зміни можуть бути враховані в законопроекті № 7007.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ