НовиниНовости фармацевтики

Не такий страшний фінський грип, як його „малюють”

25/01/2012

Після закінчення свят, як і очікувалося, в Україні зареєстровано підвищення захворюваності на грип та ГРВІ. Останнім часом багато розмов точиться довкола так званого фінського грипу.  Про епідемічну ситуацію йшлося на прес-конференції „Фінський грип: помирають пенсіонери і діти. Чого очікувати Україні?”

За даними ВООЗ, які надійшли з 48 країн Європейського регіону, захворюваність на грип та ГРВІ перебуває на низькому рівні. Про зміни епідемічної ситуації звітували 44 держави. У 22 з них вона стабільна, у 11 – спостерігається незначне підвищення рівня захворюваності,  у 4 – зниження.  Як свідчать дані вірусологічних досліджень, лише в 16% випадків – захворювання викликане вірусами грипу А та В, а саме штамом А (Н3N2). Оскільки повідомлення про це  надійшли з Фінляндії, неофіційно цей штам назвали „фінським”. Попри широкий розголос у пресі, боятися його не слід. Як зазначила Ірина Колеснікова, завідуюча кафедрою епідеміології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, головний позаштатний епідеміолог МОЗ України, фінський грип не є новим ні для Фінляндії, ні для України.

– Загроза цього субтипу вірусу грипу А для України незначна, – сказала вона. – Штам А (Н3N2) циркулював на нашій території в епідсезоні 2010-2011 років і увійшов до складу вакцин проти грипу. Тому особи, які вакцинувалися в минулі роки та цьогоріч, захищені.

Поки темпи імунопрофілактики грипу не дуже високі, вважає Андрій Александрін, директор Центру грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій Центральної СЕС МОЗ України. Так, за тертій тиждень 2012 року вакциновано 1500 осіб, за весь епідсезон – 39 762 особи, що становить 0,86% населення України. Для порівняння: у Російській Федерацій аналогічний показник знаходиться на позначці 30%, у Білорусі – 32%.

Наталія Винник, інфекціоніст-імунолог, констатувала, що 0,86% щеплених – це занадто мало для того, аби вплинути на процес поширення інфекції. Єдине, що може зупинити грип – це масова вакцинація. Інша група препаратів, яку використовують при лікуванні недуги, – противірусні. Але, їх застосування має деякі особливості. Оскільки збудник грипу належить до РНК-вмісних вірусів, внутрішньоклітинних паразитів, і здатен дуже швидко розмножуватися, противірусні засоби слід приймати у перші 48 годин захворювання.

— Нині єдині противірусні препарати з доведеною ефективністю та рекомендовані ВООЗ – це інгібітори нейрамінідази занамівір та озельтамівір, – сказала Н. Винник. – Проте безконтрольно приймати їх не можна. Як і будь-які ліки, вони мають побічні ефекти, тому тільки лікар має право їх призначати. Існує також багато лікарських засобів, які використовуються як допоміжна терапія або для зменшення вираженості симптомів захворювання. Часто люди, які їх приймають, відчувши полегшення, думають, що одужали, припиняють лікування та повертаються до звичного способу життя. Це призводить до ускладнення перебігу хвороби та зараження оточуючих.

Загалом, за результатами третього тижня 2012 року в Україні темпи приросту захворюваності на грип та ГРВІ становлять 30%. Усього за цей час захворіло 147 956 осіб. Госпіталізовано 5875 хворих, з них 77% – діти. Показники захворюваності не перевищують епідемічний поріг у жодному регіоні країни. Як завжди, вони найвищі у регіонах з найбільшою щільністю населення, таких як Київ та Київська область. З початку епідсезону в Україні не зареєстровано жодного випадку смерті внаслідок грипу.

 

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ