АктуальноНовиниНовости фармацевтики

Нейролептик може бути ефективним у лікуванні Т-клітинного лімфобластного лейкозу

22/01/2014

Американські вчені запропонували використовувати для лікування Т-клітинного лімфобластного лейкозу (Т-ГЛЛ) відомий понад півстоліття нейролептик перфеназин, який застосовується для терапії психічних і емоційних розладів. Дослідники з Гарвардської медичної школи провели ряд експериментів на рибках виду даніо-реріо, результати яких показали, що перфеназин активує фермент PP2A і сприяє руйнуванню злоякісних клітин. Результати їх роботи опубліковані в журналі клінічних досліджень (Journal of Clinical Investigation).

Команда вчених перевірила дію 4880 молекул на даніо-реріо. Перфеназин показав найбільшу ефективність, яка потім була підтверджена результатами серії дослідів in vitro. Біохімічне дослідження показало, що протипухлинна активність перфеназина не пов’язана з його психотропною дією. За словами авторів роботи, вкрай рідко вдається знайти діючу речовину, яка б стимулювала протиракову активність ферменту. Як зазначив провідний дослідник Алехандро Гутьеррез (Alejandro Gutierrez), більша частина сучасних ліків блокують різні білки або сигнальні шляхи, необхідні раковим клітинам для існування. Перфеназин навпаки підвищує активність PP2A у клітинах Т-ГЛЛ.

Найближчим часом учені планують детальніше вивчити схему взаємодії перфеназину і ферменту PP2A, а також спробувати знайти молекулу, яка впливає на PP2A, але не володіє антипсихотичними властивостями. Т-клітинний лімфобластний лейкоз (T-ГЛЛ) зустрічається рідше, ніж поширений В-клітинний лімфобластний лейкоз (80-85% всіх випадків ГЛЛ), однак він агресивніший. Незважаючи на нові методи лікування, 20% дітей і більше половини дорослих пацієнтів помирають від Т-ГЛЛ.

За матеріалами Ремедіум

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ