Новини

Нове керівництво в охороні здоров’я пообіцяло продовжувати медичну реформу

Новини

Нове керівництво в охороні здоров’я пообіцяло продовжувати медичну реформу

02/10/2019

Обраний  курс трансформації охорони здоров’я буде продовжуватися. Буде збережена модель  фінансування медичних закладів «гроші йдуть за пацієнтом» на всіх рівнях надання медичних послуг. Такі домовленості були досягнути під час  заходу-діалогу між пацієнтами, представниками влади та міжнародними організаціями «Медична реформа в інтересах пацієнта», який відбувся у м. Києві 1 жовтня 2019 року.

У заході взяли участь пацієнтські організації, керівник профільного комітету Михайло Радуцький, народні депутати та Міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька. До обговорення трансформації системи охорони здоров’я України долучилися представники понад 10-х міжнародних організацій. Серед них представництва ЄС в Україні, Європейської Комісії в Україні, представники ВООЗ, Світового банку, ПРООН та інші.

Серед інших позицій, які були узгоджені: збільшення фінансування галузі охорони здоров’я, розширення доступу до ліків, а також розвиток трансплантації. Ці пункти були зафіксовані у Резолюції підписами пацієнтської спільноти, очільниці МОЗ, народними депутатами Комітету  з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Поряд з тим у цій розмові окреслилися теми, що потребують подальшої дискусії та обговорення, зокрема уведення моделі співоплати медичних послуг; розвиток приватного медичного страхування – і це природно, адже будь-які зміни потребують їх постійного комунікування та узгодження інтересів усіх стейкхолдерів.

«Новий політичний сезон у нашій країні з новими політичними гравця ми  – це завжди вікно можливостей, але в той же час нові виклики для нас, представників пацієнтської спільноти. Подальша трансформація системи охорони здоров’я – це стратегічне питання, яке зараз актуальне і вкрай важливе для пацієнтів. Розпочата реформа медицини – це відповідь на розвалену радянську систему охорони здоров’я і неможливість її існування в старому форматі, а отже  повернення назад є неприйнятним.  Цією Резолюцією ми хочемо зафіксувати ті основні напрямки розвитку медицини і водночас розставити червоні лінії, за які заступати не варто», – прокоментувала Інна Іваненко, виконавчий директор благодійного фонду «Пацієнти України».

Мета такого заходу – це конструктивний діалог з представниками влади, почути один одного та визначити спільні пріоритети на найближчі 3-5 років.

Михайло Радуцький, Зоряна Скалецька

«Як Голова парламентського комітету здоров’я нації пріоритетними завданнями трансформації системи охорони здоров’я України вбачаю розвиток успіхів та усунення недоліків попередніх медичних реформ; розширення доступу громадян до системи охорони здоров’я; підвищення якості медичних послуг та медикаментів; забезпечення раціонального використання коштів в системі охорони здоров’я; демонополізація, державно-приватне партнерство та конкуренція в інтересах пацієнтів. Співпраця комітету в тому числі з пацієнтськими організаціями при цьому дуже важлива, тож ми завжди готові до конструктивного діалогу з усіма стейкхолдерами й разом усувати ті бар’єри, що заважають, і створювати «правила гри», які допомагатимуть розвитку системи охорони здоров’я в Україні», – зазначив керівник профільного комітету Михайло Радуцький.

Пацієнти озвучили своє бачення подальших змін, що виклали у Маніфесті,  свої перестороги, актуалізували болючі питання доступності лікування. А також підняли гострі питання під час дискусії, зокрема скорочення фінансування закупівлі ліків для пацієнтів з орфанними захворюваннями та ризики повернення корупційних схем внаслідок виходу на арену одіозних фігур, пов’язаних із корупцією в медицині в часи до Революції Гідності.

«Ми боремося за права пацієнтів з 2001 року, –  підкреслив голова БО «100% життя» Дмитро Шерембей, – наша організація завжди була некомфортною для влади, тому що в нас нульовий рівень толерантності до корупції. Тому що ціна корупції в медичній сфері – це життя пацієнтів. Тож ми й надалі плануємо бути некомфортними для влади в усьому, що стосується здоров’я пацієнтів у разі загрози повернення корупційних схем».

Міжнародна спільнота висловила підтримку тому курсу реформ, який був обраний, і сподівається на його продовження новим керманичами охорони здоров’я.

За словами Олександра Сушка, виконавчого директора міжнародного фонду «Відродження», в медичній реформі сьогодні втілені ключові цінності Фонду  прозорий, і справедливий доступ для всіх громадян до медичної допомоги: «Ми всіляко підтримуємо те, що основною метою цієї трансформації має залишитися формування економічно-ефективної та недискримінаційної моделі системи охорони здоров’я, прозорого й раціонального використання бюджетних коштів, забезпечення рівного доступу всіх громадян, у тому числі представників уразливих груп, до життєво необхідних лікарських засобів і відповідного лікування».

БФ «Пацієнти України» зібрали більше 100 учасників заходу, діалог з усіма сторонами відбувся і це дає надію на те, що позиція пацієнтів буде врахована. Зі свого боку ми  відкриті до співпраці щодо усіх тем охорони здоров’я із представниками депутатського корпусу та МОЗ. Ми готові надати  нашу експертизу та всебічну підтримку у процесах ухвалення законопроектів.Водночас зі свого боку плануємо тримати руку на пульсі і ретельно стежити за тим, аби підписані положення Резолюції були дотримані.

Джерело: БФ “Пацієнти України”

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ