АктуальноНовини

Оголошено перші результати впровадження сімейної медицини в України

15/05/2013

Міністр охорони здоровь’я України Раїса Богатирьова повідомила, що запровадження сімейної медицини в системі первинної медико-санітарної допомоги помітно зменшує кількість випадків госпіталізації.

“Ми порівняли дві системи надання первинної медико-санітарної допомоги: традиційний спосіб обслуговування пацієнтів дільничними терапевтами та перспективну модель сімейної медицини. При традиційному методі обслуговування госпіталізація хворих до закладів вторинного рівня відбувалась у 17 випадках зі ста, а в умовах сімейної медицини кількість направлень хворих на вторинний рівень зменшилася до 14 випадків, тобто знизилася на 19 відсотків”, – повідомила Міністр під час прес-конференції “Стан та перспективи розвитку сімейної медицини в Україні”.

Також Міністр розповіла про ще один показник успішності модернізації первинної ланки медичної допомоги – зменшення викликів швидкої медичної допомоги: “Якщо дільницю обслуговував терапевт, то на 1000 осіб швидку допомогу викликали у 297 випадках. За новими підходами, там, де півтора роки пропрацював сімейний лікар, кількість звернень до швидкої медичної допомоги скоротилася до 135 випадків, це менше на 55 відсотків”.

Реформування первинної ланки до кінця 2013 року охопить всю Україну, а до кінця 2020 року має бути завершено формування моделі сімейної медицини.

Раїса Богатирьова стверджує, що за новою системою пацієнт має право обирати і змінювати сімейного лікаря, а влада, в свою чергу, зміцнює економічну мотивацію для роботи медичного персоналу в ланці первинної медичної допомоги.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ