АктуальноНовини

Олексій Соловйов розповів про нову процедуру реєстрації виробів медичного призначення

03/10/2012

Під час участі у І Українському форумі операторів ринку виробів медичного призначення голова Держлікслужби України Олексій Соловйов розповів про нововведення в законодавстві, які наберуть чинності 1 січня 2013 р.

Голова Держлікслужби розповів, що внаслідок укладання угоди про асоціацію між Україною та ЄС був створений Закон України «Про стандарти, технічні регламенти й процедури оцінки відповідності». У 2008 році постановами Кабміну був затверджений ряд технічних регламентів.

Олексій Соловйов підкреслив, що зміни, які наберуть чинності у січні 2013 року, планували запровадити ще 2011 року, однак тоді цього зробити не вдалося через недостатню гармонізацію законодавства.

Наразі Держлікслужба намагається демонополізувати процедуру оцінки відповідності. За словами Соловйова, сьогодні існує 4 органи реєстрації, два з яких входять до складу системи МОЗ, а два інші знаходяться у складі Держспоживінспекції.

З січня 2013 року процедура реєстрації медвиробів буде проводитися у декілька етапів. Спочатку медвиріб має пройти випробування та отримати сертифікат відповідності. Потім на цей виріб мають нанести національний знак відповідності. О. Соловйов  підкреслив, що питання нанесення національного знаку відповідності знаходяться в компетенції Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Так що ж станеться з 1 січня 2013 року із реєстраційними посвідченнями?

Всі вироби повинні будуть пройти пересертифікацію. До того ж до Технічного регламенту будуть внесені деякі зміни. Докладніше про це йдеться у проекті постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 червня 2008 р. № 536» , який вийшов 29 вересня поточного року і ще два місяці знаходитиметься на громадському обговоренні.

Для реєстрації потрібно буде надати такі документи:

  • Декларація (незалежно від класу медичного виробу);
  • Оригінал реєстраційного посвідчення;
  • Опис самого виробу.

Після успішного проходження процесу реєстрації виріб буде внесений у реєстр. Сертифікат буде дійсним три роки, але не довше, ніж термін дії свідоцтва про державну реєстрацію.

+Ксенія Гайдук

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ