Новини

Паралельний імпорт лікарських засобів. Це добре чи погано для пацієнта в Україні?

Новини

Паралельний імпорт лікарських засобів. Це добре чи погано для пацієнта в Україні?

10/12/2019

Одне з питань, що розглядалося під час “Аптечного саміту України” – 2019, організатором якого виступає ГС «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)», – це паралельний імпорт лікарських засобів. Ця тема сьогодні широко обговорюється як фармацевтичною спільнотою, так і пацієнтами, які щодня йдуть в аптеки за тими чи іншими препаратами

«Навколо даного питання багато нагнітань, які супроводжуються тим, що коли законопроект про паралельний імпорт №2089 буде прийнято, то відразу в Україну підуть потоками фальсифіковані неякісні ліки. Що в цьому законопроекті найбільше, на мою думку, викликає занепокоєння і, відповідно, потребує доопрацювання, так це ризики щодо контролю якості ввезених лікарських засобів, механізм якого в законопроекті відсутній», – наголошує директор АПАУ, доктор фармацевтичних наук, професор Володимир Руденко.

Разом з тим, він зазначає, що режим паралельного імпорту діє в багатьох країнах світу. У Європі механізм паралельного імпорту працює вже 20 років, що відчутно сприяє зниженню цін на ліки. А саме на зниження ціни, конкурентний ринок, прискорення проходження товарів через митницю і має бути спрямований новий документ, але з чіткими правилами гри і відповідальності за такий вид діяльності.

Під час “Аптечного Саміту України” – 2019 пояснення щодо паралельного імпорту надав присутнім експерт фармацевтичного ринку Гжегож Орновські, який поділився досвідом Польщі. Основний меседж його доповіді – це непростий, але потрібний і дієвий процес в плані зниження цін на лікарські препарати. За словами спікера, річний обсяг паралельного імпорту в Польщі сягнув понад 401 млн злотих. Кількість торгових продуктів за останні роки відчутно зросла, збільшується кількість біопрепаратів.

«У Польщі, за словами Гжегожа Орновські, розроблено чіткі правила, які сприяють тому, що на територію країни завозяться якісні лікарські засоби. Тобто, нам є з кого брати приклад, перед тим, як паралельний імпорт перетне й українські кордони. Ключовим тут має бути контроль за ввезенням ліків, а ще сам пацієнт і те, які та за якою ціною він купуватиме препарати у вітчизняних аптечних закладах вже найближчим часом», – резюмував Володимир Руденко.

Нагадуємо, законопроект №2089 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення доступності лікарських засобів для громадян» за рішенням Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування направлено на доопрацювання його ініціаторам.

Нагадаємо також, що згідно з визначенням, запропонованим згаданим законопроектом №2089паралельним називають імпорт лікарського засобу, який вже зареєстрований в Україні та в якому застосований будь-який з об’єктів інтелектуальної власності (винахід, корисна модель, промисловий зразок, торговельна марка тощо), права на який охороняються в Україні, за умови якщо такий лікарський засіб є виготовленим та/або введеним в цивільний обіг  на території будь-якої країни світу, іншої ніж Україна, особою якій належать права інтелектуальної власності на відповідний об’єкт.

Джерело: прес-служба АПАУ

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ