АктуальноНовини

Показано ефективність нового препарату для запобігання реакції «трансплантат проти хазяїна»

06/12/2013

Дослідження фахівців із Університету Мічигану показали, що протипухлинний препарат воріностат (vorinostat) у комбінації зі стандартною терапією здатний знизити ризик розвитку реакції «трансплантат проти хазяїна» (РТПХ) – одного з найпоширеніших частих і небезпечних ускладнень алогенних трансплантацій кісткового мозку.

У випробуваннях нового методу терапії взяв участь 61 дорослий пацієнт, що пройшов процедуру міні-трансплантації кісткового мозку від родинного донора (під час підготовки пацієнта використовувалися менш токсичні дози хіміотерапії й/ або опромінення). Всі учасники отримали стандартне лікування РТПХ, також вони приймали воріностат у дозуванні 100 мг або 200 мг перорально двічі на день. З 61 пацієнта 50 повністю пройшли 21-денний курс воріностата.

За результатами дослідження, звіт про яке з’явився в журналі Ланцет Онколоджі (The Lancet Oncology), вчені констатували безпеку й ефективність воріностата. Серед пацієнтів, які приймали препарат, тільки у 22% розвивалася реакція «трансплантат проти хазяїна», тоді як зазвичай після пересадки кісткового мозку РТПХ реєструється у 42% пацієнтів. Ризики летального результату і рецидивів злоякісної пухлини серед учасників дослідження перебували на середньостатистичному рівні.

РТПХ того чи іншого ступеня тяжкості спостерігається після 30-50% трансплантацій від родинного донора і приблизно після 80% трансплантацій від нерідного донора. Виникнення РТПХ пов’язано з імунним конфліктом між клітинами донора і реципієнта. Донорські Т-лімфоцити атакують клітини і тканини реципієнта, які вони сприймають як чужорідні. Найчастіше атаці Т-лімфоцитів піддається шкіра, слизові оболонки, печінка і кишечник. Воріностат належить до інгібіторів деацетілази гістонів (HDAC) і є першим препаратом цього класу, схваленим у 2006 році для терапії деяких типів перебігу шкірної Т-клітинної лімфоми у США.

За матеріалами групи компаній Ремедіум

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ