АктуальноНовини

Прес-конференція «Епідемічна ситуація в Україні: грип та ГРВІ. Тенденції, прогнози, рекомендації»

23/01/2013

У МОЗ відбулася прес-конференція «Епідемічна ситуація в Україні: грип та ГРВІ. Тенденції, прогнози, рекомендації», у якій взяв участь  Голова Державної санітарно-епідеміологічної служби України, головний державний санітарний лікар України Анатолій Миколайович Пономаренко. Він повідомив, що в цьому сезоні, відповідно до прогнозу Всесвітньої організації охорони здоров’я й проведених моніторингових досліджень, в Україні циркулюють декілька штамів вірусу грипу:

  • новий для України штам А/Вікторія, який поки що не зреалізував у нашій країні свої епідемічні властивості;
  • новий штам вірусу грипу B/Вісконсін;
  • вірус грипу А/Н1N1/Каліфорнія (так званий «свинячий»), але його роль в епідемічному процесі прогнозувалася як другорядна.

Є припущення, що поява двох нових штамів вірусу грипу, можливо, призведе до більш інтенсивного характеру перебігу епідемічного процесу в цьому сезоні епідемічного підйому захворюваності на грип і ГРВІ.

Із початку епідемічного сезону в Європейському регіоні виділено понад 12 тисяч вірусів грипу, із них 33% — це віруси типу В і 67 % віруси грипу А. Із числа виявлених вірусів грипу типу А 34 % визначені як вірус A/Вікторія (H3N2) і 66% — вірус A/Каліфорнія.

В Україні станом за два тижні 2013 року вірусологічними лабораторіями установ Державної санітарно-епідеміологічної служби методом полімеразної ланцюгової реакції досліджено 868 зразків матеріалу від хворих на грип і ГРВІ. Позитивних зразків на грип типу А виявлено 10, у тому числі дев’ять на А Н3 – сезонний і один — грип типу В.

Як було зазначено на прес-конференції, загальна кількість вакцинованих проти грипу склала лише 314 115 осіб, що становить 0,7 % від всього населення України.

Керуючись ст. 40 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», з метою профілактики грипу та ГРВІ серед населення України головний державний санітарний лікар України видав постанову від 17.09.2012 № 27 «Про забезпечення заходів щодо профілактики грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій в епідсезон 2012-2013 років». У постанові чітко визначені першочергові заходи для начальників управлінь охорони здоров’я, а також для головних державних санітарних лікарів, виконання цих заходів дозволить утримати санітарно-епідемічну ситуацію на стабільному рівні.

Анатолій Пономаренко звернувся до журналістів із проханням частіше використовувати матеріали про профілактику грипу, які розміщені на офіційних сайтах Міністерства охорони здоров’я України й Державної санітарно-епідеміологічної служби України, для підвищення рівня культури й обізнаності населення про профілактику грипу і ГРВІ.

За матеріалами сайту Державної санітарно-епідеміологічної служби України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ