АктуальноНовини

Прес-реліз: Дієтологи проаналізували, що споживають українці і дали поради, щодо здорового харчування

16/04/2013

На думку дієтолоів, українці вкрай недостатньо споживають рибу та фрукти і вживають занадто багато м’ясних виробів, цукру та хліба

За висновками Асоціації дієтологів України, українці вкрай недостатньо споживають морську рибу та фрукти, позаяк вживають занадто багато м’ясних виробів, цукру та хліба. Про ці факти на прес-конференції повідомив Президент асоціації дієтологів України Олег Швець.

В Асоціації дієтологів України, використовуючи дані Державного комітету статистики України, зробили аналіз статистичних показників, який демонструє загальну картину вподобань українців у виборі продуктів харчування в 2011-2012 роках.

У переліку основних продуктів харчування, до яких відносяться також молоко та молочні продукти, овочі і олія, у щоденному раціоні українця м’ясні продукти становлять 140г (надмірно), риба 37г (дуже недостатньо) , хлібо-булочні вироби 302г (надмірно), а цукор 105г (надмірно), фрукти 114 гр (недостатньо).

З огляду на вказані надмірні та недостатні показники, українські дієтологи попереджають про ризик росту захворювань на атеросклероз, діабет, хвороби серця та судин, які спричиняє надмірне споживання хлібо-булочних виробів і цукру, та недостатнє споживання фруктів та ягід. Дуже низький рівень споживання риби, особливо в порівнянні з зависоким рівнем споживання м’ясних продуктів, негативно позначиться на загальному стані здоров’я суспільства, оскільки морська риба є головним та майже єдиним джерелом вітаміну D та кислот Omega-3, які впливають на сотні важливих процесів в організмі, від розумової діяльності до відновлення кісток.

Враховуючи дані, які вказують на вкрай недостатній, близький до фізіологічного мінімуму в 12,0 кг/людину в рік, рівень споживання риби та морепродуктів, Асоціація дієтологів України ініціює соціальну освітню програму, яка за її підтримки розпочнеться в 2013 році і має на меті системне інформування через медіа про користь споживання риби та її харчову цінність.

“На жаль, інформованість українців, щодо корисних властивостей риби є недостатньою, як і те, що риба має бути в меню 3-4 рази на тиждень, але ми додамо зусиль, щоб це змінити”, – говорить Олег Швець, Президент асоціації дієтологів України.

Олег Швець закцентував увагу на підтримці здорового харчування громадян з боку держави і необхідність заборонити використання транс-жирів, змусити виробників зменшити кількість солі у продуктах, обмежити рекламу нездорової їжі і ввести податки на нездорові продукти та пільги на здорові.

“Наші поради українцям сьогодні короткі і прості – більше риби, більше фруктів, менше солі і менше цукру. А якість продуктів харчування це перш за все зменшення ризику хвороб при їх споживанні, а не навпаки”. – зазначив Олег Швець.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ