АктуальноНовини

Про що «говорять» бактерії?

30/01/2021

Досягти успіху бактерії можуть лише тоді, коли працюють гуртом. Щоб працювати злагоджено, вони повинні спілкуватись. Чи можна їх перемогти, якщо втрутитись процес?

Дослідження Бонні Л.Басслера з Принстонського університету та Майкла Р.Сільвермана з Інституту Агурона довели, що колективна поведінка притаманна не лише багатоклітинним організмам, але й бактеріям. Вони посилають і приймають сигнали, за допомогою яких дізнаються про кількість і місцеперебування інших бактерій і не лише свого виду. Аналізуючи так звані «мовні молекули», вони «вибудовують» свою поведінку. Коли їх концентрація перевищує певний поріг, бактерії починають діяти агресивно. В цьому їхня сила і слабкість водночас. То чи ефективне знищення бактерій? Зростання антибіотикорезистентності доводить, що ні. Набагато перспективнішим виявляється шлях створення перешкод для їх спілкування, яке стає «ахілесовою п’ятою» для бактерій.

Дослідження не є новиною. Загалом вони тривали близько 40 років. Але саме сьогодні ці дослідження знайшли гідну оцінку. Цього року опікунська рада з вручення премії Пола Ерліха та Людвіга Дармштедтера вирішила відзначити дослідження нагородою в 120 000 євро. Офіційна церемонія нагородження переможців перенесена на 2022 рік через карантинні заходи пов’язані з пандемією COVID-19.

За матеріалами coliquio.de

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ