АктуальноНовини

Проблема номер один у дитячій психіатрії

28/10/2011

У світі близько 67 млн людей хворіють на аутизм. За даними офіційної статистики, в Україні в останні п’ять років кількість таких хворих зростає щорічно на 30%. Аутизм у нас став проблемою № 1 дитячої психіатрії. Про це йшла мова на нещодавньому круглому столі «Аутизм в Україні є»
Аутизм — це психічний розлад, що виникає внаслідок порушення розвитку головного мозку. Ознаки цієї хвороби можна виявити у дітей віком до трьох років. Діагностування аутизму на ранніх стадіях дає дітям шанс у майбутньому мати нормальне життя. Тому у країнах ЄС, США, Японії, Ізраїлі для маленьких хворих існують відповідна медична підтримка, освіта та адаптація.
В Україні ж про цю хворобу мало знають. Про проблеми боротьби з аутизмом розповіла Інна Сергієнко, член правління Фонду «Дитина з майбутнім», який опікується хворими дітьми та їхніми батьками. За її словами, в Україні лікарі не завжди діагностують аутизм, а центрів для реабілітації таких дітей дуже мало.
— Вирішення проблеми аутизму вимагає цілеспрямованої роботи батьків та спеціалістів різного профілю: лікарів, педагогів, соціальних працівників, — зазначила Інна Сергієнко. — Щоб бути почутими на державному рівні, нам треба виступати єдиним фронтом. Тому ми ініціювали створення Всеукраїнської коаліції «Аутизм-Україна».
МОЗ України також визнає, що питання аутизму сьогодні актуальне як ніколи. Ігор Марцинковський, головний позаштатний психіатр МОЗ, назвав хворобу проблемою № 1 дитячої психіатрії. Водночас він не вважає, що саме лікарі винні в недостатньому діагностуванні аутизму в дітей. На його думку, багато батьків не зацікавлені реєструвати дітей в офіційній системі обліку, тому що не розраховують на якусь суттєву медичну допомогу. Часто вони самі шукають різні методи лікування своїх дітей.
— Ми маємо сумну практику, коли діти, хворі на аутизм, стають об’єктом не дуже чистої комерції, — сказав Ігор Марцинковський. — Багато людей пропонують дуже дивні, навіть фантастичні методи лікування та препарати. Батьки ж за них платять великі гроші. Ми не можемо заборонити батькам робити це. Можемо лише закликати до одного — користуватися лікуванням на основі принципів доказової медицини.
Як розповіла доктор Вірджинія Бассі, професор університету Агросі (Сан-Франциско) та практикуючий клінічний психолог, поки що ніхто не може чітко визначити причину аутизму та вилікувати від нього.
— Науковці припускають, що аутизм виникає через генетичні зміни під впливом середовища, — зазначила вона. — Наразі немає абсолютного методу лікування розладів аутистичного спектра, тому терапія та медикаменти використовуються перш за все для того, щоб допомогти позбутися окремих симптомів хвороби. Що раніше починати лікування, то кращі будуть результати.
У дітей з аутизмом є майбутнє. Головне — докласти усіх зусиль, щоб допомогти малечі.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ