Новини

Процес декларування роздрібних цін варто автоматизувати

Новини

Процес декларування роздрібних цін варто автоматизувати

30/09/2021

Запропонований Держпродспоживслужбою механізм декларування збільшення роздрібних цін призводить до збільшення витрат робочого часу

За підрахунком компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації, на сьогодні на декларування однієї одиниці товару витрачається близько 2-3 хвилин. Враховуючи широкий асортимент продукції в торгових точках, на декларування товарів із Переліку соціально значущих товарів, один працівник витрачає час, який дорівнює трьом робочим дням на тиждень. А для опрацювання зміни ціни на товари з Переліку товарів протиепідемічного призначення витрачається від 7 до 50 годин щоденно, до того ж цей процес потребує залучення спеціаліста з фармацевтичною освітою.

Нагадаємо, півтора року бізнес зобов’язаний декларувати збільшення роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення на вимогу Постанови КМУ №341. При цьому ціни на товари встановлюються та змінюються постачальниками (дистриб’юторами та виробниками), а заклади роздрібної торгівлі мають право робити тільки націнку до закупівельної ціни. Залежно від відсотку зростання ціни, ритейлерам дозволяється реалізовувати товари через 3, 14 та 30 днів після декларування зміни вартості.

Наслідком запровадженого декларування є труднощі із доступністю в аптечних закладах ліків, антисептиків, дезінфекційних засобів та товарів індивідуального захисту при їх фактичній наявності. Це спричинено строками, які необхідно витримати після декларування нових цін на товари. Тобто, протягом 3, 14 та 30 днів після декларування зміни ціни аптека не має права реалізовувати зазначені товари за новими цінами, а фактично вимушена зберігати їх на складі.

Аналізуючи нові надходження ліків, компанії-члени ЄБА звертають увагу на те, що кожного дня підвищуються ціни на близько 200-1000 позицій. Отже, для опрацювання такого об’єму необхідно додатково залучати працівників.

Аналогічною є ситуація із роздрібними цінами на соціально значущі товари. Більше того, деякі з них мають короткий строк придатності. Тож експерти Асоціації вважають за необхідне зменшити строки між декларуванням і початком їх реалізації задля уникнення дефіциту товарів, які підлягають регулюванню. На переконання представників бізнесу, необхідним є перегляд Переліку соціально значущих товарів та виокремлення з нього товарів вищого цінового сегменту та тих, ціна на які не зростала більше ніж на 5% за весь час дії Постанови №341.

Необхідно підвищити ефективність та зручність процесу декларування цін. З огляду на це Асоціація звернулася до усіх залучених сторін з проханням розглянути внесення змін до Постанови №341 та до процедури декларування в цілому. На думку бізнесу, першочергово необхідно:

  • Зменшити строк, з настанням якого суб’єкт господарювання може розпочати реалізацію товару, до 3 днів;
  • Автоматизувати передачу інформації на сайт, на якому здійснюється декларування ціни;
  • Змінити формат декларації для того, щоб можна було декларувати зміну ціни як по кількох окремих закладах, так і всіх об’єктах мережі роздрібної торгівлі (якщо роздрібна ціна в них співпадає);
  • Переглянути Перелік соціально значущих товарів і виключити з нього товари, які за загальними ознаками належать до груп товарів, визначених у ньому, але фактично відносяться до вищого цінового сегменту, та товари, ціна яких не зростала більше ніж на 5% за час дії Постанови.

Експерти Європейської Бізнес Асоціації готові долучатись до напрацювання автоматизації процесу декларування з метою уникнення порушень вимог Постанови та недопущення дефіциту соціально значущих товарів та лікарських засобів для пацієнтів з COVID-19.

 За матеріалами Європейської Бізнес Асоціації

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ