Новини

Регіональні органи влади та виробники ліків: спроба взаємодії

23/03/2016

15 березня 2016 року Асоціація лікарів Поділля та Асоціація міжнародних фармацевтичних виробників України (AIPM Ukraine) за узгодження з Департаментом охорони здоров’я Вінницької обласної держадміністрації та Департаментом охорони здоров’я Вінницької Міської Ради, вперше в Україні провели спільний семінар-нараду з питань взаємодії між регіональними органами влади та виробниками лікарських засобів

Нарада була відкрита зверненням голів асоціацій-організаторів, а саме – Заслуженим лікарем України, професором, Юрієм Михайловичем Мостовим, Президентом AIPM Ukraine, Віктором Вікторовичем Пушкарьовим та Виконавчим директором AIPM Ukraine, Володимиром Анатолійовичем Ігнатовим, які окреслили проблематику та розпочали обговорення з пошуку зон взаємних інтересів, враховуючи проблемні питання того чи іншого розділу регіональної медицини та можливостей фармацевтичних компаній. В ситуації обмеженого фінансування галузі охорони здоров’я пошук шляхів оптимізації її діяльності є обґрунтованим кроком, направленим на суттєве покращення якості надання медичних послуг жителям регіону та України в цілому.

З боку фармацевтичної індустрії, в даному заході брали участь представники компаній-виробників лікарських засобів. Вінницький регіон був представлений Керівником Департаменту охорони здоров’я ОДА – Грабович Людмилою Олексіївною, Керівником Департаменту охорони здоров’я Вінницької Міської Ради – Шиш Олександром Володимировичем, представниками Вінницького національного медичного Університету, головними лікарями закладів охорони здоров’я, спеціалізованих центрів (перинатальний та кардіологічний) та диспансерів, провідними фахівцями з різних терапевтичних напрямків, а також представниками депутатського корпусу Обласної Ради.

Члени Асоціації AIPM Ukraine представили до уваги учасників наради вже напрацьований досвід у здійсненні ефективної взаємодії з регіональними лікувальними установами в напрямку підтримки пацієнтів та покращення доступності лікування. В цьому контексті, присутні мали можливість ознайомитись з основними моделями співпраці, які застосовуються в країнах Європейського Союзу. Були висвітлені різні формати взаємодії між бізнесом та владою, які в умовах обмеженого фінансування та зниження загального доступу населення до гарантованого отримання належної медикаментозної допомоги, є перспективними та несуть значний потенціал для покращення терапії широкого переліку захворювань серед населення. Були наведені практичні приклади існуючих в Україні проектів національного та регіонального рівнів, що створені завдяки співпраці між обласними, місцевими адміністраціями та фармацевтичними компаніями.

Зокрема, присутні розглянули ряд проектів, які стосуються лікування хвороби Паркінсона, гострої серцевої недостатності, гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця та респіраторних захворювань. Був також представлений досвід та практичні напрацювання по взаємодії індустрії та місцевих органів влади в напрямку покращення ситуації в організації забезпечення підтримки та лікування в такій специфічній групі як орфанні хвороби на прикладі акромегалії. По даному проекту вже було здійснено та успішно завершено ряд етапів, які передбачають діагностику та формування реєстру пацієнтів.

Говорячи про реалізацію того чи іншого проекту, професор Ю.М. Мостовий зазначив, що це досить тривалий та непростий шлях, адже від ідеї до реалізації слід здійснити ряд кроків, таких як: забезпечення вагомої аргументації для Департаменту охорони здоров’я, переконання депутатської групи, що відповідає за охорону здоров’я, забезпечити успіх на виступах перед депутатами обласної чи міської ради, заручитися їх підтримкою для внесення необхідних змін в бюджет та, у разі позитивного рішення, пройти тендерні процедури, які забезпечать рівний доступ усіх бажаючих взяти участь у відповідному проекті.

В рамках діалогу, представники фармацевтичного сектору акцентували увагу всіх учасників на відкритості та готовності гідно виконувати свою частину відповідальної роботи, пов’язаної з забезпечення соціальної функції по охороні здоров’я населення. В цьому контексті, присутні закцентували увагу на необхідності посилення прозорої професійної взаємодії та співпраці з метою втілення найліпшого світового досвіду щодо впровадження регіональних проектів. Зокрема, учасники наради відзначили потенціал інвестування в проекти розвитку системи охорони здоров’я в регіоні, починаючи від проектів, в яких компанії приймають рішення взяти на себе частину фінансування всієї групи пацієнтів, за умови фінансування регіоном зростаючої частини такої групи, а також проектів, в яких фармацевтичні компанії надають підтримку з діагностики та профілактики за регіональної підтримки фінансування фармакотерапії окремих захворювань.

В рамках обговорення, представники регіональної влади наголосили на позитивних та негативних наслідках процесів з децентралізації, в тому числі і стосовно фінансування за державними програмами. Під час обговорення представники від медицини висвітлили основні проблемні аспекти у забезпеченні належного доступу пацієнтів до якісного, своєчасного та ефективного лікування на місцевому рівні. Було наголошено, що на даному етапі, основний підхід при розробці та впровадженні регіональних програм базується на пріоритетності захворюваності в регіоні. Важливу роль керівники закладів охорони здоров’я відводять перспективам здійснення медичної реформи та надання підприємницького статусу лікарням.

Особливу увагу в дискусії було приділено ролі та результатам здійснення пілотного проекту з відшкодування вартості препаратів для лікування артеріальної гіпертензії. Даний досвід був унікальним для всіх учасників проекту, тому присутні детально проаналізували усі позитивні та негативні моменти, які мав пілотний проект. Представники органів влади поділились також досвідом проведення локального проекту по кардіології, зокрема муніципальної програми «Гіпертонія» у м. Вінниця. Зважаючи на структуру захворюваності та пріоритетності у попередженні інфаркту міокарда та профілактиці ішемічної хвороби серця, було наголошено на високому потенціалі взаємодії з виробниками за цим напрямком.

В завершення заходу, обидві сторони висловили готовність до практичної роботи над конкретними проектами, які вже запропоновані й будуть розроблені, та ще раз наголосили на важливій ролі здійснення спільних кроків в напрямку суттєвого покращення якості надання медичних послуг жителям регіону та України в цілому.

Джерело: прес-служба AIPM

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ