АктуальноНовини

Реімбурсація інсулінів: доступність чи обмеження?

28/04/2021

26 квітня 2021 р. відбулася пресконференція, на якій обговорювались зміни у порядку реімбурсації, що безпосередньо торкнуться пацієнтів із діабетом. У заході взяли участь представники Міжнародної Діабетичної Асоціації України та Асоціації виробників інноваційних ліків

Цукровий діабет – хронічне захворювання ендокринної системи, яке викликає порушення синтезу інсуліну та підвищення рівеня глюкози у крові. В Україні зареєстровано 1,2 млн пацієнтів. З 1 липня 2021 р. Національна Служба Здоров’я України (НСЗУ) адмініструватиме програму реімбурсації лікарських засобів для терапії діабету. Відповідні проєкти нормативно-правових актів розміщено для громадського обговорення на сайті МОЗ. Однак, створення адміністративних перешкод для отримання інсуліну може становити серйозну загрозу здоров’ю і життю вважають лікарі-ендокринологи, представники міжнародних пацієнтських організацій та виробників ліків.

«Реформа має гарантувати пацієнтам доступ до ефективного лікування цукрового діабету сучасними препаратами (аналогами інсуліну) та не створювати жодних обмежень, зокрема для молодих людей віком від 18 до 25 років, яким не передбачено доступ до сучасного лікування в рамках реформи», – говорить Людмила Петренко, Президент Міжнародної Діабетичної Асоціації України. 

Експерти вважають недоцільним категоризацію пацієнтів із діабетом за віком і метою лікування (рівень глікованого гемоглобіну 7,5% для всіх), які пропонує НСЗУ. Не менше занепокоєння викликає також умова обов’язкової госпіталізації для фіксації гіпоглікемії. Як зазначив Костянтин Зуєв, канд. мед. наук, старший науковий співробітник відділу патології Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України, така умова суперечить вітчизняним і європейським стандартам лікування діабету та суттєво обмежить доступ пацієнтів до лікування, особливо в період пандемії (пацієнти з цукровим діабетом входять у групу високого ризику ускладнень COVID-19).

– Інсуліни – це особливі лікарські засоби, що належать до групи біологічних препаратів, – говорить Віталій Гордієнко, Голова Ради Директорів Асоціації виробників інноваційних ліків, – тож доцільно застосовувати спеціальні підходи до регулювання їх цін, які використовують європейські країни. Нажаль, нові правила реферування та розрахунку цін значно відрізняються від прийнятих і успішно діючих у європейських країнах.

Зважаючи на високий рівень захворюваності на цукровий діабет в Україні, важливим є оцінка економічних втрат. Володимир Редько, директор Асоціації виробників інноваційних ліків представив дослідження, що APRAD проводив спільно з Київською Школою Економіки (КШЕ), в ході якого було зроблено фармакоекономічне моделювання перебігу діабету, його ускладнень, прведений розрахунок втрат для економіки. На сьогодні в Україні доступ до аналогових інсулінів мають лише близько 19% хворих, але інвестиції в прогресивне, ефективне та безпечне лікування цукрового діабету дозволить запобігти економічним втратам. За його словами, КШЕ наприкінці березня представила розрахунки, які доводять, що наявний в НСЗУ бюджет дає можливість покрити потребу пацієнтів у сучасному лікуванні без необхідності змін до категоризації пацієнтів та підходів до референтного ціноутворення.

У свою чергу, Тетяна Думенко, експерт та управлінець у сфері охорони здоров’я, канд. мед. наук, звернула увагу присутніх на важливість реєстру пацієнтів з цукровим діабетом, який наразі адмініструє ДП «Державний експертний центр», адже він дає можливість відслідковувати клінічний статус пацієнта, ускладнення під час лікування, планувати лікування та аналізувати потреби.

Результатом заходу стало прийняття учасниками пресконференції Резолюції щодо реформи реімбурсації інсулінів і доцільності перегляду пропозицій, розміщених 16 квітня на офіційному сайті МОЗ України. Резолюція затверджує намір пацієнтської, медичної і фармацевтичної спільнот звернутися з листом до Прем’єр-міністра України, Голови профільного Комітету ВР України, МОЗ України та інших органів державної влади відносно неприйнятності порушення європейських підходів у формуванні нових правил реферування цін на препарати інсуліну та врахування зауважень громадськості, серед яких:

  • – Гарантії рівного доступу до усіх форм і типів інсуліну для школярів і студентів, як молодших за 18 років, так і старших за 18 років;
  • – Відновлення Уніфікованих  клінічних протоколів первинної (екстреної), вторинної (спеціалізованої), та третинної  (високоспеціалізованої)  медичної допомоги  пацієнтам із цукровим діабетом І типу та ІІ типу у молодих  та дорослих людей;
  • – Заборона на запровадження обов’язкової госпіталізації людей із цукровим діабетом для підтвердження гіпоглікемії та отримання необхідного їм інсуліну;
  • – Запровадження реформою персоналізованих цілей лікування для певних груп пацієнтів із цукровим діабетом.
  • – Передбачення реформою окремого реферування ціни на інсулін для оригінальних препаратів і біосимілярів з метою запобігти утворенню несправедливої конкуренції на ринку України.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ