АктуальноНовини

Російські вчені розробили експрес-тест на енцефаліт і хворобу Лайма

13/05/2013

Російські вчені розробили перший вітчизняний експрес-тест на кліщовий енцефаліт і на хворобу Лайма. За словами розробників, пристрій призначено для мисливців і мандрівників, які часто зазнають нападів кліщів і ризикують заразитися інфекційними хворобами.

Тест влаштовано таким чином, щоб за допомогою спеціальної вилочки людина могла самостійно вийняти паразитичне членистоноге, яке потім поміщається в циліндр, де розмелюється між керамічною шайбою і поршнем пластикового шприца. Потім у циліндр надходить крапля води, після чого отримана суспензія видавлюється на тест-смужку з антитілами вірусу кліщового енцефаліту й хвороби Лайма.

Смужка схожа на тест на вагітність: поява першої смужки свідчить про правильність проведення тесту, другої – про наявність енцефаліту, третьої – про наявність хвороби Лайма. Початок продажів запланований у 2014 році після необхідних випробовувань. Розробники стверджують, що в Росії немає аналогів цьому винаходу. У 2011 році інша група російських вчених за допомогою нанотехнологій розробила ранозагоювальну пов’язку «Вітавалліс», яку в 2012 році почали постачати в лікарні Африки, Індії й у лікарні країн Близького Сходу.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ