АктуальноНовини

Шовк і целюлоза можуть допомогти у відновленні хрящової тканини

13/05/2013

Понад 20 мільйонів людей у Європі страждають на остеоартрит, який здатен призвести до значних пошкоджень колінного й стегнового хрящів.

Стовбурові клітини допомогли здійснити значний прорив у медицині, але головним завданням залишається створення «розумного» матеріалу, біологічно ефективного для регенерації хрящової тканини.

Вченим вдалося ідентифікувати суміш природних волокон (целюлоза і шовк) для забезпечення успіху клітинної терапії по відновленню хряща.

Вчені з університету Брістоля провели дослідження, за результатами якого оцінили можливість використання натуральних волокон шовку й целюлози як основи для стовбурових клітин – матриці, до якої прикріпляються клітини й на якій вони ростуть. Результати дослідження опубліковані в журналі «Biomacromolecules».

Найчастіше шовк і целюлозу використовують у текстильній промисловості, однак вчені запропонували несподіване використання натуральних полімерів у поєднанні зі стовбуровими клітинами. На основі матриці зрілі стволові клітини сполучної тканини перетворилися на попередню форму хондроцитів (клітин, які формують здоровий хрящ) і секретували позаклітинну матрицю, яка схожа на справжній хрящ.

Нова суміш допоможе скоротити витрати на медичне обслуговування по відновленню хряща.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ