АктуальноНовини

Скільки коштує «безпечне» життя в період пандемії?

02/02/2021

Доступність лікарських засобів та медичних виробів є соціально важливим питанням. Як під час пандемії вирішується ця проблема в різних країнах розповідає Тетяна Коба, радник президента Національної академії медичних наук України, радник Міністра охорони здоров’я України (2017-2019)

Із поширенням COVID-19 Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала для індивідуального захисту використання масок медичних. Кабінет Міністрів України також прийняв відповідні постанови. У січні 2020 року, за даними ТОВ «Моріон», на вітчизняному ринку були представлені маски медичні виробництва:

  • ˗ ТОВ «Фірма «Технокомплекс» (м. Київ);
  • ˗ Sword Xiantao Disposable (Китай);
  • ˗ Medicom (Нідерланди);
  • ˗ ТОВ «Долфі-Україна» (м. Дніпро);
  • ˗ ТОВ «Допомога-1» (м. Яготин);
  • ˗ ТОВ «ТД «Кампус Коттон Клаб» (м. Київ).

Проведений Антимонопольним комітетом України (далі АМКУ) аналіз закупівельних та роздрібних цін на маски медичні у період з жовтня 2019 по лютий 2020 року виробництва ТОВ «Фірма «Технокомплекс» показав, що при відсутності підвищеного попиту ТОВ «БаДМ» реалізовувало їх з постачальницько-збутовою націнкою до 10%. А вже наприкінці січня 2020 року при незмінній ціні закупівлі та наявності значних товарних залишків, реалізовувало їх з націнкою до 250%.

Хочу зазначити, що необґрунтоване зростання цін відбулося не тільки на маски медичні. До прикладу, АМКУ порівняв ціни на лікарський засіб Римантадин-Дарниця в аптечних мережах. При підвищенні виробником ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» вартості препарату на 6% націнка у деяких з них сягнула 65%. Зокрема, найбільша вартість препарату зафіксована у м. Миколаїв, аптечна мережа «ТОВ «Фарматоп».

Тож АМКУ рекомендував утриматися від дій, які можуть містити ознаки порушення законодавства щодо захисту економічної конкуренції і призвести до зростання цін на товари у темпах, що випереджають зростання курсу іноземної валюти.

Зростання вартості відбувалось за рахунок підвищення постачальницько-збутових та торгівельних націнок, тобто на рівні оптової та роздрібної торгівлі

Як на Звіт АМКУ відреагувало Міністерство охорони здоров’я України? Новорічним подарунком стала постанова Уряду від 23 грудня 2020 року № 1300 «Про затвердження Порядку проведення державної оцінки медичних технологій», в якій доручає МОЗ України у шестимісячний строк розробити та затвердити настанову з державної оцінки медичних технологій, на жаль, лише лікарських засобів.

Але звіт АМКУ опосередковано підтвердив мої думки щодо необхідності запровадження регулювання цін на медичні вироби, викладені у статті в журналі «Фармацевт Практик», №11, 2020. В якості прикладу може служити реферування цін на препарати, що входять до Національного переліку основних лікарських засобів, який був складений теж на підставі рекомендацій АМКУ. Іншим варіантом може бути перегляд «споживчого кошику» і включення до нього масок медичних, як життєво необхідних речей.

Чому це важливо? За словами очільника Кабінету Міністрів України Дениса Шмигаля, масковий режим буде діяти до кінця 2021 року. Давайте розглянемо, як це вплине на бюджет сім’ї з двома дітьми. Згідно рекомендацій МОЗ України та загальним правилам, маску слід змінювати кожні чотири години. Її вартість на ринку коливається від 3,50 до 8,00 грн. за штуку. На день потрібно 2-3 маски на одну людину (залежить від специфіки роботи). При середній вартості у 5,00 грн. на сім’ю з 4 людей потрібно 1800 грн. на місяць. Тож вартість нашого «безпечного» та «здорового» життя на рік складає 21 600 грн. Згідно аналітичного звіту Дозорро, до початку пандемії COVID-19 вартість захисної маски становила 0,98 грн.

А якщо Україна піде шляхом ЄС? The Guardian пише, що у федеральній землі Баварія місцеві органи влади ухвалили рішення щодо обов’язкового носіння респіраторів FFP2, яке набуло чинності 25 січня 2021 року. The Local повідомляє про аналогічне рішення прийняте в Австрії. Також розглядається питання щодо обов’язкового застосування респіраторів FFP2 замість захисник масок у Чехії. Вартість респіраторів в Україні від 15,00 до 100,00 грн. Зазначу, що їх виробництво – процес складний, тому потребу в респіраторах не зможе покрити будь-хто охочий, як це сталося з масками. Скільки він коштуватиме, страшно подумати. Маю побоювання, що для бюджетів багатьох сімей респіратор стане недосяжним.

У січні 2021 року в Чехії попит на респіратори виріс у 27 разів. 87% замовлень стосувались респіраторів з нановолоконною мембраною FFP2. На одне замовлення в середньому припадає понад 11 штук, але кожен сьомий покупець замовляв одну або кілька упаковок з 50 респіраторами з нановолокна FFP2 

Прикладом вирішення проблеми можна назвати дії уряду Туреччини, де ще 3 квітня 2020 року було видано наказ про обов’язкове використання масок в громадських місцях. Згодом через необґрунтоване завищення цін, їх продаж було заборонено. Міністр торгівлі Рухсар Пеккан заявила, що через безпідставне підвищення цін урядом було оштрафовано дев’ять з тринадцяти виробників масок медичних на загальну суму у 155 тис. доларів. Тепер маски можна отримати поштою безкоштовно (п’ять штук на тиждень кожному), зареєструвавшись на спеціально створеному сайті. Крім того, згідно з новими правилами, в Туреччині у громадському транспорті і на зупинках будуть встановлені дезінфікуючі засоби, а водії автобусів носитимуть захисні халати.

Тож чекаємо на дії нашого уряду щодо забезпечення доступності захисту українців від COVID-19. Держава має всі важелі впливу на ринок, залишається лише політична воля.

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ