АктуальноНовини

Солона їжа підвищує ризик розвитку раку шлунку в організмі, інфікованому бактерією H. pylori

05/05/2013

Уже не одне епідеміологічне дослідження показувало, що зловживання кухарською сіллю призводить до значного підвищення ризику виникнення раку шлунку. Нещодавно американські вчені з Університету Вандербільта виявили, що ризик розвитку раку шлунку зростає, якщо людина, заражена бактерією Helicobacter pylori, полюбляє зловживати солоним. Для експерименту вчені заразили бактерією H. pylori монгольських піщанок і розділили їх на дві групи: перша отримувала нормальне харчування, а друга – їжу з високим вмістом солі. У кінці експерименту вчені дослідили тканини шлунку гризунів і виявили, що в кожної піщанки з групи, яка харчувалася їжею з високим вмістом солі, розвинулися злоякісні пухлини шлунку. Серед мишей, які мали нормальне харчування, раком шлунку захворіли лише 58% піддослідних.

Схоже на те, що на виникнення раку шлунку впливав бактеріальний білок CagA, який продукує бактерія H. pylori. Однак у тих піщанок із “високосольової” групи, які були заражені мутантною версією H. pylori, раку шлунку не виявлено. Вчені досі не можуть зрозуміти, як бактеріям Helicobacter pylori вдається вижити в такому середовищі, однак досліди показали, що культивування H. pylori у дуже солоному середовищі тільки збільшує виробництво білка CagA. До того ж у інфікованих піщанок, які вживали багато солі, спостерігався значно вищий рівень запалення в шлунку порівняно з піщанками, які отримували звичайне харчування.

Нагадаємо, що близько 50% людей у світі інфіковані бактерією H. pylori, щонайменше 90% з них не мають жодних симптомів зараження.

За матеріалами журналу «Інфекція й імунітет» (Infection and Immunity)

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ