Новини

Спадковий ангіоневротичний набряк: важко пояснити, у чому твоя проблема, коли про неї ніхто ніколи не чув

Новини

Спадковий ангіоневротичний набряк: важко пояснити, у чому твоя проблема, коли про неї ніхто ніколи не чув

15/05/2020

16 травня – Всесвітній день спадкового ангіоневротичного набряку

«Мені пощастило, що лікарі поставили правильний діагноз у віці 3-х років. Це допомогло мені уникнути невідповідного лікування, неефективних медикаментів та зайвих хірургічних втручань, які дуже поширені серед недіагностованих пацієнтів. Іноді важко пояснити оточуючим, у чому твоя проблема, тому що про неї ніхто ніколи не чув. Особливо важко пояснити роботодавцям, чому ти не можеш працювати до 2 тижнів на місяць».

Це слова людини, яка на перший погляд така ж звичайна, як і ми з вами. Втім, на жаль, вона змушена жити з проблемою, про існування якої ви ніколи не підозрювали. Ця проблема – спадковий ангіоневротичний набряк (Hereditary Angioedema), або скорочено САН. І сьогодні в Україні офіційно з підтвердженим діагнозом живуть 48 таких пацієнтів.

САН – рідкісне генетичне захворювання, яке викликає спонтанні та рецидивуючі набряки (атаки), які захоплюють глибокі шари шкіри, слизової оболонки, шлунково-кишкового тракту та гортані. Зазвичай такі набряки з’являються в одному місці, але не завжди.

Набряки призводять до болю та дискомфорту, а ситуації, коли набрякають верхні дихальні шляхи, можуть призвести до смерті від задухи.

Спадковий ангіоневротичний набряк

Діагностика САН ускладнена, адже симптоми захворювання дуже схожі на симптоми багатьох інших, більш поширених захворювань. Зокрема, САН можна сплутати з алергією. При цьому антиалергічні препарати, які помилково використовують для лікування, не знімають симптомів і не покращують стан пацієнтів. Поставити правильний діагноз особливо важко, якщо у пацієнтів стаються шлунково-кишкові набряки, які часто призводять до непотрібних оперативних втручань, оскільки симптоматика при набряку маскується під діагноз гострого живота.

Сьогодні діагноз можна підтвердити лише за допомогою визначення в крові рівня С4 та рівня і функції С1-інгібітору або ж за допомогою генетичного тесту на виявлення дефектного гену. В Україні жодна лабораторія не проводить подібні аналізи, а всі зразки крові відправляються для дослідження у Німеччину.

У більшості пацієнтів перші такі набряки стаються в дитинстві чи підлітковому віці, а потім пацієнти продовжують страждати від наступних нападів протягом усього життя. Частота набряків та сила їх прояву дуже різні та індивідуальні. Зокрема, за місяць деякі пацієнти можуть переживати від 1 до 10 таких спонтанних набряки, але в середньому – 3 [1]. За результатами клінічного дослідження [2], більше 20% пацієнтів мають набряки частіше, ніж 1 раз на тиждень. Тоді як лише 4% пацієнтів мають атаки рідше, ніж 1 раз на рік.

Найважливішою проблемою для пацієнтів в Україні є відсутність доступу до сучасного лікування. У світі вже існують ефективні препарати, які дозволяють швидко знімати набряк у разі його виникнення або попереджувати виникнення набряків завдяки можливостям профілактичної терапії. Завдяки цьому пацієнти з САН можуть жити, навчатися, працювати та подорожувати без особливих проблем та дискомфорту. Українські пацієнти з САН вірять і сподіваються, що незабаром також отримають доступ до таких ефективних ліків.

Джерело: ГО «Українська асоціація пацієнтів на спадковий ангіоневротичний набряк»


[1] За даними громадської організації «Українська асоціація пацієнтів на спадковий ангіоневротичний набряк» на 2019 рік.

[2] Результати клінічного дослідження, у якому взяли участь 186 пацієнтів в Європі (HAE Burden of Illness Study-Europe)

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ