Новини

Спеціальні харчові продукти: зміни в регулюванні допуску/обігу

23/03/2016

22 березня 2016 року в прес-центрі ЛІГАБізнесІнформ відбувся круглий стіл на тему «Регулювання допуску/обігу спеціальних харчових продуктів у вимірах нового законодавства», ініціатором якого виступила Асоціація міжнародних фармацевтичних виробників України AIPM Ukraine

20.09.2015 року набула чинності нова редакція Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР (далі – Закон). Це, в свою чергу, викликало значні зміни на ринку окремої категорії продукції фармацевтичних виробників – дієтичних добавок, що за умови відсутності розробленої та впровадженої підзаконної бази, створило передумови для виникнення розбалансування в системі обігу відповідної продукції.

До участі в круглому столі долучились представники Асоціація виробників і операторів ринку спеціальних харчових продуктів, ВГО «Аптечна професійна асоціація України», Громадська спілка «Всеукраїнська фармацевтична спілка «ФАРМУКРАЇНА». Участь в дискусії також брали представники таких державних установ як Держветфітослужба України та Департамент організації митного контролю та оформлення Державної фіскальної служби України. Важливий внесок у реалізацію даного професійного діалогу зробили представники експертних установ, таких як ДП “Інститут гігієни та медичної екології ім. О.М.Марзеєва НАМН України”, ДП Укрметртестстандарт», ДП «Державний науково-дослідний центр з проблем гігієни харчування МОЗ України», ДП “Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І.Медведя Міністерства охорони здоров’я України”. Юридичну підтримку забезпечили представники Юридичної компанії «Правовий Альянс».

Учасники круглого столу отримали можливість ознайомитись з юридичним оглядом ситуації, яка склалась з набуттям чинності нового Закону. Представники ринку отримали певні поради та рекомендації щодо дій на перехідний період до моменту запровадження належних процедур. Виступи операторів ринку було сфокусовані на систематизації основних проблемних, з точки зору бізнесу, моментах. Як зазначили представники Асоціації AIPM Ukraine, однією з головних проблем є відсутність розробленої та затвердженої підзаконної нормативно-правової бази, необхідної для виконання норм чинного законодавства (реєстрація, імпорт, ринковий нагляд, обіг та ін.). Такий стан речей створює підстави для невизначеності у здійсненні процедур, а відтак, і для їх довільного трактування, що є передумовою «ручного управління» ринком та корупції, потрапляння на ринок неякісної продукції.

Інший блок проблематики стосувався оцінки раціональності щодо впровадження певних механізмів в сфері обігу спеціальної харчової продукції. Зокрема, мова йшла про виїзне інспектування виробничих потужностей, які знаходяться за кордоном, реєстрацію потужностей, до яких за Законом відносяться в тому числі і всі проміжні оператори та ін.

Білими плямами в регулюванні залишаються такі моменти як вимога щодо надання міжнародного сертифікату, визначення класу (типу) продукції, пакет необхідних документів для розмитнення, імпорту та обігу на ринку, а також прозорої співпраці з торговельними партнерами. Окремо, увага присутніх була сфокусована на впроваджені державних реєстрів (операторів, потужностей, продукції), які на разі знаходяться на погодженні в Міністерстві Юстиції, а саме їх затвердженні, публікації та початку обробітку даних.

Як було відзначено доповідачами, не останню роль в створенні існуючої проблемної ситуації в даній сфері відіграє фактична недієздатність визначеного Законом компетентного органу, яким є Держпродспоживслужба. Нагадаємо, що внаслідок адміністративної реформи, яка була розпочата ще в 2014 році, був створений новий орган, який по ряду певних причин, до сьогодні не розпочав своє функціонування. В рамках дискусії обговорювали також об’єктивний рівень компетентності та фаховості спеціалістів новоствореного органу для роботи з новим сегментом товарів, таких як спеціальна харчова продукція (дієтичні добавки), харчові продукти для спеціальних медичних цілей, якими традиційно опікувався МОЗ, оскільки вони використовуються як допоміжні інструменти в здійснення профілактики та/або лікування певного ряду захворювань.

Представники державних органів прокоментували актуальний стан справ в сфері та повідомили учасників заходу про поточні вимоги та рекомендації по забезпеченню існуючих процедур. Були представлені підходи митних органів до здійснення процедур з розмитнення відповідної продукції.

Присутні представники експертних органів звернули увагу на можливість добровільного здійснення експертизи документів та лабораторного аналізу продукції, яка імпортується, з метою уникнення будь-який довільних трактувань державних та контролюючих органів при здійсненні подальшого обігу. Ними також була виокремлена проблематика пов’язана з тотальним скасуванням стандартів та фактичною відсутністю будь-якої системи референсної оцінки якості даної групи товарів.

В рамках заходу були також озвучені позиції та бачення оптових та роздрібних операторів щодо забезпечення нормальної роботи з торговельними партнерами, яка би відповідала вимогам Закону та задовольняла потребу в гарантуванні якості продукції, яка закуповується.

В завершення, присутні погодили план дій та необхідних кроків щодо врегулювання ситуації з допуском/обігом спеціальних харчових продуктів на ринку України, який найближчим часом буде направлено до Кабінету міністрів України, Верховної Ради України та всіх компетентних та уповноважених органів та структур.

Джерело: прес-служба AIPM

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ