Новини

Стоп, астма: чотири головних кроки для контролю астми

04/06/2019

Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою – 2019

Уже понад 20 років щорічно в перший вівторок травня в багатьох країнах, серед яких і Україна, проводиться Всесвітній день боротьби з бронхіальною астмою. Ініціаторами заходу, покликаного привернути увагу громадськості до цього серйозного захворювання і підвищити обізнаність про бронхіальну астму (БА) серед пацієнтів і медпрацівників, виступають Глобальна ініціатива з астми (Global Initiative for Asthma, GINA), яка відзначає цього року 50-річчя, і Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ).

Щороку організатори присвячують активності в рамках акції певній темі. Головний меседж Всесвітнього дня боротьби з бронхіальною астмою у 2019 році – STOP for asthma («Зупинити астму»). План дій відображено у слові STOP, де S означає Symptom evaluation (оцінка симптомів), T – Test response (підтвердження тестами), О – Observe and assess (спостереження і контроль), Р – Proceed to adjust treatment (підбір оптимального лікування).

За даними ВООЗ, у даний час бронхіальна астма діагностована приблизно у 235 мільйонів людей у ​​світі. БА вражає людей будь-якого віку, при цьому є найпоширенішим хронічним захворюванням серед дітей: симптоми БА спостерігаються у 14% дитячого населення всього світу [1]. Захворювання фіксується в усіх країнах незалежно від рівня розвитку, проте 80% випадків смерті від БА реєструються у країнах з низьким і середнім рівнем доходів, де відзначається недостатній рівень діагностики та лікування астми [2].

2015 року БА стала причиною близько 383 тисяч смертей у світі [3], і якщо найближчим часом не будуть вжиті заходи, до 2025 року число летальних випадків зросте майже на 20% [4]. Більшість смертей від астми трапляються серед літніх людей [3].

За даними Центру медичної статистики Міністерства охорони здоров’я України, 2017 року в нашій країні зареєстровано понад 212 тисяч хворих на бронхіальну астму, з яких понад 37 тисяч – діти у віці до 18 років [5]. Однак, за оцінкою фахівців, дані офіційної статистики суттєво занижені і не відображають реальної картини.

При тяжкому перебігу і без адекватного лікування бронхіальна астма помітно знижує якість життя хворих, є частою причиною тимчасової втрати працездатності та інвалідизації і важким тягарем як для пацієнтів, так і для членів їхніх сімей. Водночас при адекватному контролі захворювання люди, які страждають на астму, можуть вести повноцінне життя і навіть брати участь у спортивних змаганнях. З огляду на це головним завданням світової спільноти в боротьбі з БА і її впливом на якість і тривалість життя пацієнтів є дієвий контроль захворювання і насамперед забезпечення людей ефективними лікарськими засобами (ЛЗ).

Сьогодні українцям, у яких діагностовано БА, доступні ефективні препарати для терапії астми, у тому числі лікарські засоби виробництва компанії GSK – лідера фармацевтичної індустрії в респіраторному напрямку, який понад 50 років інвестує в наукові розробки в напряму захворювань дихальних шляхів і надає приблизно третину препаратів, використовуваних пацієнтами з БА і хронічними обструктивними захворюваннями легень (ХОЗЛ) у всьому світі [6]. Понад 50% препаратів, які застосовуються в Україні для лікування людей з астмою і ХОЗЛ, вироблені GSK [7]. При цьому протиастматичні лікарські засоби компанії включені в систему реімбурсації в рамках національної державної програми «Доступні ліки» [8].

Разом з тим у 2004 році GSK запустила довгострокову соціальну програму «Оранж Кард», у рамках якої пацієнтам із БА надається персональна знижка на препарат компанії згідно з призначенням лікаря. Завдяки цій ініціативі пацієнти, які страждають бронхообструктивним захворюваннями, мають доступ до ефективних ЛЗ для отримання базової терапії БА нарівні з громадянами інших країн світу. Програма реалізується у всіх регіонах України, до проекту приєдналися 2700 аптек країни, видано 172 тисячі карток «Оранж Кард».

Поряд із забезпеченням пацієнтів ефективними протиастматичними препаратами важливим елементом дієвого контролю БА є підвищення рівня підготовки лікарів, у тому числі надання медичній спільноті інформації про останні дослідження, нові підходи до терапії респіраторних захворювань і препарати нового покоління. 2018 року в пульмонологів і лікарів загальної практики в багатьох країнах світу, у тому числі в Україні, з’явилася можливість безкоштовно отримувати нові знання і підвищувати кваліфікацію у сфері діагностики, ведення і терапії респіраторних захворювань – завдяки запуску унікальної віртуальної наукової платформи RespiratoryWorld, міжнародного інформаційно-освітнього ресурсу, створеному GSK. На онлайн-майданчику зібрана найактуальніша інформація і представлений досвід провідних світових експертів-пульмонологів. Наукові сесії і навчальні курси доступні чотирма мовами: англійською, російською, французькою і турецькою.

На допомогу пацієнтам, які страждають на бронхіальну астму, і медичним працівникам компанією GSK був також розроблений «Астма контрол-тест» – клінічно підтверджений інструмент для оцінки контролю астми. Простий тест із п’яти питань, відповіді на які займуть близько 30 секунд, можна пройти онлайн на сайті https://www.asthmacontroltest.com/[9]. Результати допоможуть визначити рівень контролю захворювання для конкретного пацієнта.

[1] Global Asthma Report 2014. https://www.globalasthmareport.org/resources/Global_Asthma_Report_2014.pdf

[2] ВОЗ. Хронические респираторные заболевания. https://www.who.int/respiratory/asthma/ru/

[3] ВОЗ. Астма. Основные факты. https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/asthma

[4] ВОЗ. 10 фактов об астме. https://www.who.int/features/factfiles/asthma/asthma_facts/ru/index1.html

[5] Центр медичної статистики Міністерства охорони здоров’я України. Довідник «Показники здоров’я населення» за 2017 рік. https://medstat.gov.ua/ukr/statdov.html

[6] Rapier World Dec-2014 Mode l. https://www.gsk.com/media/3299/respiratory-brochure.pdf (станом на 1.04.2019)

[7] Станом на 2018 рік за даними аналітичної програми PharmXplorer d hbyre R03, A, D, C, DC

[8] Министерство здравоохранения Украины. Доступные лекарства. https://moz.gov.ua/dostupni-liki

[9] Asthma Control Test is a trademark of QualityMetric Incorporated. © 2018 GSK group of companies. All rights reserved.

Джерело: прес-служба GSK

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ