АктуальноНовини

Стовбурові клітини сприяють у лікуванні вікової макулодистрофії

22/01/2014

Вікова макулярна дегенерація починається як розлад зору у вигляді легкої розмитості у фокусі, нібито предмет накритий вуаллю. Поступово захворювання призводить до повної сліпоти. На сьогодні макулодистрофія невиліковна, у кращому випадку можна полегшити виразність окремих симптомів. Оскільки макулодистрофія є найчастішою причиною сліпоти, багато вчених шукають способи боротьби з цим захворюванням, і одним із перспективних напрямків вважають стовбурові клітини.

Вчені з відділення офтальмології університету Бонна під керівництвом доктора Бориса Станзела ( Dr. Boris V. Stanzel ) разом із дослідниками інституту нервових стовбурових клітин у Ренсселеры, США, повідомили про успішні досліди з відновлення зруйнованої тканини макули за допомогою стовбурових клітин пігментного епітелію сітківки людини. Секрет успіху цієї групи полягає у попередньому культивуванні клітин на підкладці з поліефірних дисків до утворення моношару . Ці диски вчені імплантували під сітківку ока кролика за допомогою спеціально розроблених інструментів. За чотири дні після операції томограф показав, що імплант успішно інтегрувався у навколишні тканини, і підсаджені клітини залишилися живі. Через тиждень моношар також був стабільний. Нарешті, інтактність імпланта була показана за місяць після пересадки.

Стовбурові клітини, використані для культивування, належали дорослим донорам. Результати роботи Станзела і його колег показують, що заміна зруйнованої тканини стовбуровими клітинами самого пацієнта цілком можлива. Інші успішні колективи використовували ембріональні стовбурові клітини й індуковані плюрипотентні клітини і також показували позитивні результати. Впровадження зазначених методів у клініку залежатиме від результатів клінічних досліджень.

За матеріалами Ремедіум

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ