АктуальноНовини

Суд визнав законним один з найбільших штрафів за недобросовісну рекламу в медичній сфері

13/06/2013

6 червня 2013 року Київський апеляційний адміністративний суд визнав законним штраф у розмірі більше 16 мільйонів гривень, накладений Держспоживінспекцією України на ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця».

4 грудня 2012 Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів наклала на ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» (далі – фірма «Дарниця») штраф, що перевищує 16 мільйонів гривень.

Розмір штрафу є практично безпрецедентним для галузі, така санкція була застосована за рекламу препарату «Мірамістин», що порушує вимоги законодавства про рекламу. У ролику повідомлялося, що лікарський засіб «Мірамістин» має згубний вплив на вірус імунодефіциту людини.

Фірма «Дарниця» оскаржила в адміністративному суді законність накладення штрафу. Суд першої інстанції задовольнив позов. Після цього на стадії апеляційного розгляду справи інтереси Держспоживінспекції України представляв юрист ЮК «Правова допомога» Андрій Бузинний. Примітно, що юристами цієї компанії спільно з фахівцями ВБО «Рада захисту прав та безпеки пацієнтів» було підготовлено експертний висновок з питання відповідності вимогам законодавства України зазначеної рекламної інформації.

Колегія Київського апеляційного адміністративного суду у складі трьох суддів, вивчивши матеріали справи та аргументи сторін, прийняла рішення про скасування рішення суду першої інстанції, чим визнала правомірність позиції Держспоживінспекції України.

Рішення апеляційного суду вступає в законну силу відразу після його оголошення, яке відбулося сьогодні 6 червня 2013.

Фірма «Дарниця» зобов’язана сплатити 16 мільйонів гривень за півхвилинний рекламний ролик, який транслювався на центральному телебаченні.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ