АктуальноНовини

У Франції дозволили евтаназію

18/02/2013

Як повідомляє Agence France Presse, Французький Національний консультативний комітет з етики схвалив проведення евтаназії у виняткових випадках. До добровільного скорочення життя пацієнта дозволено вдаватися для припинення довготривалих страждань і нестерпного болю. Пацієнт має чітко виразити свою волю.

Рішення Комітету буде законодавчо підкріплено у червні 2013-го року, тоді хворі, які знаходяться у термінальній стадії, зможуть вдатися до евтаназії у трьох випадках. У першому випадку пацієнт має самостійно й чітко виявити бажання померти. Також хворий зможе залишити вимогу здійснення евтаназії на той час, коли він уже буде непритомний.

У другому випадку приймати рішення мають родичі пацієнта. Родина має право на прийняття такого рішення, якщо невиліковно хворий пацієнт тривалий час залишається непритомним і не залишив інструкцій відносно підтримки свого життя. Дозволити евтаназію в такому випадку може тільки лікарський консиліум.

До третьої категорії належать пацієнти, життя яких підтримується штучним шляхом.

За статистикою, близько трьох тисяч французів щороку йдуть із життя за допомогою евтаназії.

За перегляд законів про евтаназію торік виступило Міністерство охорони здоров’я Великобританії, де будь-яка співучасть у самогубстві вважається карним злочином і карається позбавленням волі на строк до 14-ти років. Представники Міністерства підняли цю тему після того, як пішов із життя 58-річний Тоні Ніколсон, який 7 останніх років життя страждав на “Синдром замкненої людини”. У цьому стані людина повністю паралізована, контакти зі світом може здійснювати лише за допомогою моргання очима. Ніколсон звернувся з проханням про евтаназію до Верховного суду Великобританії, який хворому відмовив.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ