АктуальноНовини

У Киргизію ввезено без перевірок майже дві сотні найменувань лікарських препаратів

25/06/2013

На територію Киргизької Республіки було ввезено 189 найменувань ліків без перевірки походження, якості й безпеки, пише «Вечірній Бішкек» з посиланням на інформацію попереднього звіту робочої групи комітету Жогорку Кенеша з законності, правопорядку і боротьби зі злочинністю, яку очолює депутат Ширін Айтматова. Група незалежних експертів була створена через чисельні скарги пацієнтів на якість ліків.

Експерти з’ясували, що департамент лікарського забезпечення при місцевому Міністерстві охорони здоров’я у 2012 році дав дозвіл на ввезення цих препаратів, керуючись ст. 36 Закону КР «Про лікарські засоби», яка дозволяє ввозити ліки без їх перевірки у випадках стихійних лих або несподіваних спалахів інфекційних хвороб. «При цьому немає інформації, у зв’язку з якою саме надзвичайною подією, лихом, або з яким несподіваним і масовим спалахом інфекційного захворювання це було пов’язано», – відзвітували експерти.

Також було дозволено ввезти аналоги ліків, які вже є в республіці й зареєстровані іншими фармацевтичними компаніями. Один із ввезених препаратів заборонений в країнах Європи через високу токсичність, ще про десять не вдалося знайти жодної інформації. Фахівці також задаються питанням, з якою надзвичайною ситуацією пов’язаний дозвіл ввезти в республіку препарат для чоловічої потенції. Крім того, виявилося, що деякі виробники ліків офіційно є тільки виробниками біологічно активних добавок, інші ж взагалі є лише посередниками.

Мінімальна оплата за реєстрацію ліків на території Киргизстану становить 500 доларів, а максимальна – тисячу доларів, тобто бюджет недорахувався 94 500 доларів.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ