АктуальноНовиниНовости фармацевтики

У Європі схвалили препарат Вітекта компанії Гілеад для монотерапії ВІЛ

20/11/2013

Американська фармацевтична компанія Гілеад Сайенсіз (Gilead Sciences Inc.) Оголосила в понеділок, 18 листопада 2013 року про те, що Європейська комісія схвалила лікарський препарат Вітекта / елвітегравіра (Vitekta / elvitegravir) у дозі 85 і 150 мг. Цей препарат є інгібітором інтегрази і застосовується для лікування ВІЛ-інфекції у дорослих без тих мутацій, які зазвичай асоціюються з резистентністю до елвітегравіра. Представники компанії відзначили, що Вітекта призначений для  терапії ВІЛ, яка включає інгібітор протеази ритонавір (ritonavir). Препарат взаємодіє з реплікацією ВІЛ, не дозволяючи вірусу проникати в генетичний матеріал людських клітин. У ході клінічних випробувань, препарат зарекомендував себе як ефективний засіб від ВІЛ серед пацієнтів, що володіють штамами, резистентними до лікарських засобів.

Як відзначили представники компанії, препарат Вітекта був схвалений для застосування у двох дозах: 85 мг – для використання у комбінації з інгібіторами протеази ритонавіром – атазанавиром (atazanavir) у дозі 300мг і лопінавіром (lopinavir) у дозі 400мг; 150 мг – для використання у комбінації з дарунавір (darunavir) у дозі 600 мг і фозампренавіром (fosamprenavir) у дозі 700 мг. Препарат Вітекта є компонентом препарату Стрібілд / елвітегравіра / кобіцістат / емтрицитабін / тенофовір дісопроксіл фумарат (Stribild / elvitegravir / cobicistat / emtricitabine / tenofovir disoproxil fumarate) і застосовується для лікування ВІЛ для прийому раз на день, який був схвалений в США в серпні 2012 року для лікування пацієнтів, які до цього не проходили лікування і Європейською комісією у травні 2013 року для хворих, які раніше не проходили лікування або тих, хто не є резистентним до будь-якого з трьох антиретровірусних агентів компанії Гілеад.

Компанія подала нову заявку на реєстрацію препарату Вітекта в якості монотерапії ВІЛ в Управління контролю якості продуктів і лікарських засобів США (Food and Drug Administration, FDA) в червні 2012 року і отримала повну відповідь лист в квітні 2013. Нині представники компанії працюють над повторною подачею заявки в FDA.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ