АктуальноНовини

У зоні ризику – блондини зі світлою шкірою

11/05/2021

11 травня – Всесвітній день меланоми

Меланома – це злоякісна пухлина, яка здебільшого локалізується на шкірі, значно рідше – на сітківці ока та слизових оболонках.

Центр громадського здоров’я МОЗ України наголошує, що меланома належить до найбільш небезпечних форм захворювання, оскільки через лімфу і кров поширюється майже на всі органи.

Згідно з даними Національного канцер-реєстру захворюваність на меланому в Україні у 2018–2019 рр. становила 7,9 випадку на 100 тис. населення. В інших країнах, насамперед там, де населення зі світлою шкірою піддається тривалій активній інсоляції, цей показник реєструють на дещо вищому рівні. До прикладу, в Австралії він сягає 50 нових випадків на рік. Останнім часом відзначають тенденцію до зростання поширеності захворюваності на меланому.

Сонячні опіки як чинник ризику

Шкіра, схильна до виникнення сонячних опіків, є найважливішим фенотипічним чинником розвитку меланоми, а основним екзогенним канцерогенним чииником вважають ультрафіолетове опромінення.

Також вищий ризик занедужати у людей з великою кількістю врод­жених чи набутих атипових пігментних (диспластичних) невусів. Особ­ливої уваги потребують особи, що мають меланоцитарні пухлини в анамнезі, та члени їхніх родин.

Серед чинників ризику меланоми: біла шкіра, світлі очі та волосся, рожеві веснянки; вік старше 50 років, чоловіча стать. Пік захворюваності на меланому припадає на вік 65 років.

Як убезпечитися від недуги

Для попередження розвитку меланоми потрібно уникати сонячних опіків, травмування шкіри в ділянці родимок, контакту шкіри в ділянці родимок із хімічними подразниками.
Необхідно регулярно оглядати шкіру та своєчасно звертатися до лікаря за появи будь-яких змін. Самодіагностика є найбільш ефективним методом раннього виявлення меланоми. Обстежуючи шкірні покриви, потрібно звертати увагу на асиметрію, край (якщо родимка має нечіткі розмиті межі, то це може бути ознакою меланоми), зміну забарвлення, розміру, структури шкірного покриву родимки (сухість, поява кірочок, кровоточивість, випадіння волосся).
Меланома у запущеній формі може призводити до летальних випадків, але за умови ранньої діагностики ефективно піддається лікуванню.

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ