АктуальноНовини

Українці звикли лікуватися самотужки

16/12/2011

Дослідження ринку споживачів, яке провів холдинг STADA CIS, показало, що 82% наших співвітчизників долають незначні проблеми зі здоров’ям самостійно, 52% – звертаються за порадою радше до провізора, ніж до лікаря. Одержані результати свідчать про те, що українці обирають самолікування.

 

Як зазначив Станіслав Дяченко, голова представництва групи компаній STADA в Україні, самолікування має потенціал, аби стати основою профілактики захворювань. Наприклад, у Європі ефективно функціонує концепція самодопомоги, яка, за його словами, дозволяє поліпшити стан здоров’я, попередити захворювання. Водночас вона зменшує навантаження на систему охорони здоров’я та допомагає ефективніше використовувати бюджетні кошти.

Важлива роль у концепції самодопомоги відведена рекламі як джерелу ефективного розповсюдження інформації.

— Соціальна функція реклами полягає у спонуканні громадян піклуватися про стан свого здоров’я, — зазначив С. Дяченко. — Водночас самостійне лікування є ефективнішим, коли люди розуміють як діє той чи інший безрецептурний препарат. Повна заборона реклами лікарських засобів може нашкодити здоров’ю багатьох, адже отримати потрібну інформацію можна за допомогою некомпетентних джерел — Інтернету, порад знайомих.

Азербайджан – країна, де заборонена реклама на лікарські препарати. Іван Глушков, заступник генерального директора з корпоративного розвитку холдингу STADA CIS, повідомив, що за 4 роки ситуація у сфері охорони здоров’я  не поліпшилась, проте, з’явилася тенденція підвищення попиту на найдешевші препарати.

— Виникає питання співвідношення ціни та якості, — каже Глушков. — Нині в Азербайджан постачають ліки переважно з Індії та Пакистану. Деякі приватні клініки обирають медикаменти з Європи, але дистриб’юторам невигідно їх постачати.

Фахівці STADA CIS переконані, що влада має контролювати процес, аби самолікування громадян було відповідальним. Оскільки інформація про безрецептурні препарати є важливою, то і рекламувати її потрібно виважено й адекватно. Позиція Європейської комісії з цього приводу така: самолікування дає можливість пацієнтам уникати легкі недуги та здійснювати профілактику хронічних захворювань, що не потребують консультації лікаря.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ