Аптечные будниНовини

Усі фальсифіковані серії лікарських засобів вилучені з обігу

22/11/2012

Усі фальсифіковані серії лікарських засобів, виявлені у Львівській області, вилучені з обігу в аптечній мережі по всій території України. Про це повідомила Перший заступник Голови Держлікслужби України І.Б. Демченко під час розширеного засідання Громадської Ради Держлікслужби, у якому взяли участь представники професійних громадських об’єднань вітчизняних та іноземних виробників, оптової та роздрібної мереж з реалізації лікарських засобів.

Нагадаємо, що 8 листопада 2012 року співробітниками УБЕЗ ГУ МВС України та Держлікслужби у Львівській області з незаконного обігу на двох складах, які не мали ліцензії на провадження господарської діяльності з оптової торгівлі лікарськими засобами, були вилучені 597 серій препаратів, у тому числі й ін’єкційних форм, а також виробів медичного призначення. На сьогодні для 27 серій лабораторіями з контролю якості лікарських засобів Держлікслужби України підтверджені ознаки фальсифікації.

Держлікслужба України негайно заборонила обіг усіх виявлених на вказаних складах серій лікарських засобів та вилучила їх з лікувальних закладів, оптової та роздрібної мережі на всій території України.

І.Б. Демченко закликала представників оптових компаній дотримуватися виконання ліцензійних умов та відпускати лікарські засоби лише тим суб’єктам, які мають відповідну ліцензію.

Як зауважила Перший заступник Голови, виявлення фальсифікату під час здійснення інспекторами Держлікслужби України планових перевірок в аптечній мережі ускладнюється тим, що, згідно діючого законодавства, суб’єкт господарської діяльності має бути попереджений за 10 днів до її проведення. Ось чому більшість порушень, пов’язаних із виявленням фальсифікованих ліків в аптечній мережі, фіксуються інспекторами Держлікслужби України при проведенні саме позапланових перевірок.

Для мінімізації можливості потрапляння фальсифікату в аптечну мережу, Державна служба України з лікарських засобів пропонує наступне:

Внести зміни до Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», якими надати органу державного контролю якості лікарських засобів можливість проводити перевірки без необхідності попередження суб’єкта господарювання.

Внести зміни чинного законодавства (Податкового кодексу України, Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»), якими передбачити здійснення роздрібної торгівлю лікарськими засобами фізичними особами–підприємцями, що сплачують єдиний податок, із застосовуванням реєстраторів розрахункових операцій.

І.Б. Демченко також закликала суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність з оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, добровільно повідомити про факти закупівлі лікарських засобів за готівковий розрахунок без оформлення відповідних документів. Вона нагадала, що згідно ч. 4 ст. 3211 Кримінального кодексу України, особа, яка добровільно здала фальсифіковані лікарські засоби та вказала джерело їх придбання або сприяла розкриттю злочинів, пов’язаних з їх обігом, звільняється від кримінальної відповідальності.

Пресс-служба Держлікслужби України

Підготувала +Олена Новіцька

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ