Новини

В МОЗ вперше засідала робоча група, що працюватиме над підвищенням рівня доступності лікарських засобів

23/06/2016

Перспективи та шляхи забезпечення населення якісними, ефективними та доступними лікарськими засобами представили на засіданні робочої групи з питань референтного ціноутворення, яке пройшло в Міністерстві охорони здоров’я України 22 червня 2016 року. Участь у засіданні взяли співробітники міністерства, представники Аптечної професійної асоціації України (АПАУ) та інших профільних об’єднань

Склад робочої групи затверджено наказом МОЗ України від 03.06.2016 №513.

Сьогодні одним з критичних викликів у системі забезпечення лікарськими засобами є їхня низька доступність, в тому числі через необґрунтовано високі ціни. Планується, що результатом діяльності зазначеної робочої групи буде розробка та затвердження нормативно-правових актів з регулювання цін на лікарські засоби, а також моніторингу ефективності їх впровадження.

Перше засідання було присвячено опрацюванню проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про референтне ціноутворення на лікарські засоби», що був оприлюднений для громадського обговорення на сайті МОЗ 26 травня 2016 року (https://www.moz.gov.ua/ua/portal/Pro_20160526_0.html). Всі учасники робочої групи висловили свої пропозиції до оприлюдненого проекту.

Також розглядалися питання щодо забезпечення населення якісними, ефективними та доступними лікарськими засобами шляхом впровадження системи реімбурсації основних лікарських засобів, як середньострокового заходу.

На засіданні було обрано секретаря робочої групи – начальника відділу ціноутворення та реімбурсації департаменту раціональної фармакотерапії та супроводження державної формулярної системи ДП «Державний експертний центр МОЗ України» Олену Семиренко. Передбачається, що засідання робочої групи будуть відбуватися в плановому режимі не рідше одного разу на місяць, а на даному етапі (розробка нормативно-правових актів) – і частіше.

Отже, за словами головуючого на засіданні заступника міністра охорони здоров’я Романа Ілика, на зачіданні визначено такі середньострокові завдання:

  1. Затвердження Національної політики щодо забезпечення лікарськими засобами на період до 2025 року.
  2. Затвердження автоматичного визнання, без додаткових документальних експертиз та процедур, сертифікатів Належної виробничої практики (GMP) країн PIC/S у рамках угоди АССА.
  3. Підготовка до запровадження системи реімбурсації ліків Національного переліку основних лікарських засобів з 2017 року у визначених категоріях захворювань, як частини системи національного медичного страхування.

На завершення заступник Міністра охорони здоров’я Роман Ілик запропонував усім зацікавленим надати свої кандидатури для розширення складу робочої групи.

Додатково інформуємо, що громадське обговорення зазначеної вище постанови КМУ «Про референтне ціноутворення на лікарські засоби» завершується 25 червня 2016 року.

Джерело: прес-служба МОЗ України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ