Новини

Фундація АнтиСНІД в Україні підтримує понад 29 тис пацієнтів з ВІЛ

Новини

Фундація АнтиСНІД в Україні підтримує понад 29 тис пацієнтів з ВІЛ

26/01/2018

Представництво AHF (Фундації АнтиСНІД – США) в Україні підвело підсумки діяльності в 2017 році з нагоди відзначення 30-річчя роботи організації в світі

У 2017-ому Фундація профінансувала та надала в Україні послуги в сфері профілактики та лікування ВІЛ/СНІД на суму 45 млн грн. За рахунок цих коштів 117 тис. людей пройшли тестування на ВІЛ швидкими тестами, 1300 пацієнтів з ВІЛ були забезпечені високовартісною діагностикою, а понад 29 тис. ВІЛ-позитивних пацієнтів – іншими медичними послугами.

AHF є незалежною неурядовою організацією з унікальною системою фінансування. Усі кошти, інвестовані в програми в Україні, отримані з прибутків AHF від соціальних підприємств Фундації у Сполучених Штатах Америки.

Україна є лідером серед країн Східної Європи за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. На сьогодні офіційно зареєстровано понад 139 тис. ВІЛ-позитивних людей, хоча за розрахунковими даними  це число може сягати 230  тис. осіб. Близько 90 тис. осіб отримують антиретровірусну терапію (АРТ) в широкій мережі закладів охорони здоров’я. Регулярне отримання АРТ сповільнює та пригнічує розвиток вірусу та дає можливість ВІЛ-позитивним людям жити звичайним життям,зокрема, народжувати здорових дітей без ВІЛ.

Модератор; Лариса Гетьман, заст. гендиректора Центру громадського здоров'я; Микола Поворозник, перший заст. голови КМДА; Ярослава Лопатіна, голова AHF Ukraine; Олена Романець, заступник голови БФ Аванте

Модератор; Лариса Гетьман, заст. гендиректора Центру громадського здоров’я; Микола Поворозник, перший заст. голови КМДА; Ярослава Лопатіна, голова AHF Ukraine; Олена Романець, заступник голови БФ Аванте

Ярослава Лопатіна, Голова Представництва Фундації АнтиСНІД-США в Україні(AHFUkraine), наголошує, що підходи до боротьби з ВІЛ/СНІД в Україні мають відповідати змінам у загальній системі охорони здоров’я: «Уже три десятиліття AHF забезпечує профілактику та тестування на ВІЛ, догляд та лікування для ВІЛ-інфікованих пацієнтів. Наразі під опікою AHF знаходиться понад 856 тис. пацієнтів у 39 країнах світу. Зокрема, в Україні понад 29 тисяч ВІЛ-інфікованих пацієнтів мають змогу отримати різні медичні послуги за підтримки AHF. Завдяки системній роботі Фундації в Європі з 2009 року, більше 1 млн людей пройшли швидке тестування на ВІЛ.Усе це великі досягнення для нас, але ми не зупинимось, оскільки саме рання діагностика ВІЛ-інфекції та своєчасний початок лікування мають визначальне значення для збереження здоров’я й життя кожного окремого пацієнта та для подолання епідемії в цілому. Ми розуміємо, що знизити рівень поширення ВІЛ-інфекції в Україні можливо лише шляхом взаємодії та реалізації спільних програм з Урядом України, іншими неурядовими організаціями та закладами охорони здоров’я».

Микола Поворозник, перший заступник голови Київської міської державної адміністрації, заявив, що спільно з неурядовими організаціями Київ зможе протистояти епідемії СНІДу: «AHF – одна з найбільших неурядових організацій в Україні, яка вже багато років бере активну участь у забезпеченні профілактики ВІЛ-інфекції та покращенні доступу до лікування людям, які живуть із ВІЛ у Києві. Прагнення AHF до пошуку та втілення інновацій підтверджується діями та суттєвим внеском у рамках багаторічної співпраці у сфері ВІЛ/СНІДу. Зусиллями Фундації в Києві відкрито перший у Східній Європі пункт безкоштовного та конфіденційного тестування на ВІЛ – «AHF Checkpoint.kiev» та запущено мобільний підрозділ пункту.Така інновація реалізована в рамках підписаної мером Києва Віталієм Кличком Паризької декларації щодо прискорення дій у подоланні епідемії СНІДу у великих містах для досягнення стратегічних цільових показників ініціативи UNAIDS FastTrack 90-90-90».

Лариса Гетьман,заступник Генерального директора з нагляду за інфекційними хворобами ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», відзначила спільний вклад держави та Фундації в розвиток програм ранньої діагностики ВІЛ-інфекції: «У 2017 році в Україні щодня реєстрували в середньому 48 нових випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію. А втім,усе ще близько половини ВІЛ-інфікованих українців не знають про свій ВІЛ-позитивний статус. Упродовж 9 років співпраці Центру громадського здоров’я і Фундації АнтиСНІД-США в Україні (AHF Ukraine) модель послуг з тестування та профілактики ВІЛ AHF Ukraine впровадили у понад 200 закладах охорони здоров’я в 12 регіонах України. Це показує, що запорукою ефективної боротьби з епідемією ВІЛ/СНІДу в Україні є спільність дій держави та неурядових організацій. Національна система охорони здоров’я змінюється, і ми також маємо змінювати підходи до боротьби з цією епідемією в бік всеохопної підтримки пацієнтів на етапі діагностики ВІЛ-інфекції та в процесі зв’язування їх з лікувальним закладом, а також безперебійного забезпечення на 100% всіх ВІЛ-інфікованих антиретровірусними препаратами».

Людмила, пацієнтка з ВІЛ, звертає увагу на підтримку, яка необхідна людині з ВІЛ-позитивним статусом: «Як нікому іншому, мені відомо, з чим стикається людина, коли дізнається про ВІЛ-позитивний статус. Вона відчуває страх, депресію, відмовляється прийняти діагноз.
У цей момент їй мав би хтось сказати, що все буде добре, і що потрібно робити, аби ВІЛ-інфекція не перекреслила її звичайного життя. Я бачу, що унікальність підходу
AHF Ukraine полягає в розумінні та спроможності задовольнити індивідуальні потреби кожного пацієнта з ВІЛ як на етапі адаптації до діагнозу, так і впродовж усього життя з ВІЛ».

У рамках відзначення 30-річчя роботи AHFпрезентувала документальну стрічку «Дотримати обіцянку. 30 років фундації AHF». Фільм сповнений архівних кадрів, що показують, як у 80-х роках минулого століття світ зіткнувся з епідемією ВІЛ/СНІДу, як ця хвороба трансформувалася зі смертельної в хронічну, а також шлях AHFвід руху активістів Лос-Анджелесу за гідну смерть для хворих на ВІЛ/СНІД до найбільшої в світі міжнародної організації у сфері боротьби з ВІЛ/СНІД.

Документальна стрічка «Дотримати обіцянку. 30 років фундації AHF» буде доступна для перегляду у відкритому доступі на YouTube каналі AHF Ukraine.


AHF (Фундація АнтиСНІД – США) – одна з найбільших неурядових благодійних організацій, що реалізує програми за напрямками: профілактика та тестування на ВІЛ, лікування та підтримка ВІЛ-інфікованих пацієнтів. Більше 4 мільйонів людей пройшли тестування на ВІЛ за програмами AHFв усьому світі впродовж 2017 року. Близько 856 тис. пацієнтів з ВІЛ знаходяться зараз під опікою фундації в 39 країнах світу, в тому числі й в Україні.AHFоперує 460 клініками з надання послуг тестування та лікування людей з ВІЛ/СНІД по всьому світу.Довгостроковою метою фундації є впровадження структурних змін у політиці профілактики та лікування ВІЛ/СНІДу задля забезпечення високої якості та сталості послуг для ВІЛ-позитивних людей.

AHF Ukraine (Фундація АнтиСНІД – США в Україні) – українське представництво Фундації AHF, що запрацювало в 2009 році з підтримки децентралізації надання антиретровірусної терапії та запровадження програм швидкого тестування на ВІЛ у партнерстві з державою, спираючись на підписаний Меморандум про наміри з Міністерством охорони здоров’я. У 2012 році в Києві було відкрито офіційне представництво фундації АнтиСНІД США в Україні – AHF Ukraine.

Джерело: AHF Ukraine 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ