НовиниНовости фармацевтики

В Україні розпочалось запровадження референтних цін на лікарські засоби

22/03/2012

Під час спільного брифінгу з віце-прем’єр-міністром України, що відбувся 21 березня 2012 року, голова Державної служби України з лікарських засобів Олексій Соловйов наголосив на тому, що в Україні діятиме механізм, який дозволить регулювати ціни на  лікарські засоби.

Як ми повідомляли раніше, питаннями щодо механізму запровадження цін на лікарські засоби займається робоча група, створена наказом МОЗ України від 29.02.2012 р. № 145. Перш за все робоча група вивчила міжнародний досвід регулювання цін на ліки.

У  більшості країн Європи основним механізмом утворення цін є аналіз зовнішніх та внутрішніх референтних цін. У 24 з 27 країн регулювання цін на лікарські засоби здійснюється на рівні виробників; у 14 країнах регулюються ціни на ті ліки, вартість яких відшкодовується в рамках систем медичного страхування чи соцзабезпечення; і лише в 3 країнах регулюванню підлягають ціни на рецептурні лікарські засоби.

Першим кроком запровадження референтних цін в Україні стало зниження цін на групи препаратів для лікування артеріальної гіпертензії, а також створення пілотних проектів регулювання їх вартості. Це пояснюється тим, що в Україні найпоширенішими є саме серцево-судинні захворювання.

Окрім цього планується запровадження механізму реімбурсації – компенсації державою вартості ліків, які покупає хворий. Спочатку планується визначити групу найбільше соціально незахищеної частини населення, а вже потім ввести систему компенсації.

Але найголовнішим завданням на сьогодні залишається зупинення невмотивованого підвищення цін на лікарські засоби. Після того, як будуть отримані результати та визначена ефективність вищезазначених пілотних проектів, цю практику буде розповсюджено на інші соціально важливі групи препаратів.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ