НовиниФармацевт Практик Review

Вакцинація в Україні: міфи та реальність

29/04/2013

24–30 квітня 2013 р. проходив Всесвітній тиждень імунізації, ініційований ВООЗ. Мета цього заходу — привернути увагу людей до вакцинації як найбільш дієвого засобу боротьби проти небезпечних для життя хвороб. У рамках тижня імунізації в Україні 24 квітня в агентстві «Інтерфакс» відбувся круглий стіл, організований Спілкою громадських організацій «Всеукраїнська асоціація захисту прав пацієнтів «Здоров’я нації»

Захистіть свій світ — вакцинуйтеся!

«У структурі інфекційних хвороб віруси відіграють домінуючу роль, — говорить Оксана Молчанець, доцент кафедри вірусології Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. — Захистити себе від вірусу можна лише вчасно вакцинувавшись. Але ефективність від імунізації можлива лише тоді, коли вона охоплює 95% населення країни».

На жаль, в наш час за рівнем вакцинації дітей Україна суттєво поступається країнам СНД. Протягом 2009–2011 рр. процентний максимум вакцинації від будь-якого окремо взятого інфекційного захворювання становив 70–75%, а по деяких — усього 46%. «Досягти бажаних показників заважає не тільки нестача грошей у бюджеті, а й негативне ставлення громадян, — зазначає Валентина Очеретенко, голова правління Спілки громадських організацій «Всеукраїнська асоціація захисту прав пацієнтів «Здоров’я нації». — Тенденція відмови українців від щеплень може мати дуже негативні наслідки. Статистика імунопрофілактики інфекційних захворювань протягом останніх двох десятиліть доводить ефективність вакцинації навіть за наявності ризиків ускладнень».

Головне — стратегія

Відмова від щеплень передовсім пов’язана із недостатньою та недостовірною інформацією, що поширюється через немедичні джерела. У Харкові вирішили цю проблему, відкривши по всьому місту школи імунізації. «Наша просвітницька робота із батьками має свої наслідки — у минулому році ми відчули суттєве зниження кількості відмов від вакцинації. І зараз вона складає лише 5–10%», — говорить Маргарита Голубєва, заступник керівника Департаменту охорони здоров’я Харківської міської ради з питань материнства та дитинства.

У січні 2012 р. в Харкові розпочато нову програму з профілактики захворювань раку шийки матки (РШМ). «Сучасна медицина має можливості для профілактики цієї онкопатології, — говорить Сергій Бакшеєв, канд. мед. наук, акушер-гінеколог. — Досвід багатьох країн підтверджує, що вакцина проти вірусу папіломи людини ефективно знижує ризик розвитку РШМ». Реалізація програми стане першим кроком на шляху до зменшення поширеності злоякісних пухлин.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ