АктуальноНовини

Вакцина COVID-19 AstraZeneca: переваги vs ризики

26/03/2021

Комітет з безпеки ЕМА – PRAC завершив попередній розгляд сигналу щодо утворення тромбів у людей, щеплених вакциною COVID-19 AstraZeneca. На позачерговому засіданні було підтверджено, що переваги застосування вакцини переважають ризик розвитку побічних ефектів. Наразі вакцина не асоціюється із збільшенням загального ризику утворення тромбів. Також відсутні дані про наявність проблем, пов’язаних із конкретними партіями вакцини або окремими виробничими площадками.

На сьогодні близько 20 млн людей вакциновано препаратом компанії AstraZeneca у ​​Великобританії та ЄС. Причинний зв’язок між вакциною і утворенням тромбів не доведений, але можливий і заслуговує подальшого аналізу. Загальна кількість тромбоемболічних подій, про які повідомлялося після вакцинації, – 469. Бльшість випадків стосувалось жінок до 55 років. Тож ці показники нижчі, ніж очікувалося серед загальної популяції.

Комітет висловив думку, що доведена ефективність вакцини у запобіганні госпіталізації та смерті від COVID-19 переважає надзвичайно малу ймовірність розвитку побічних ефектів. Однак пацієнти повинні знати про віддалену можливість таких наслідків, і, якщо виникають симптоми, що вказують на проблеми зі згортанням крові, пацієнти повинні негайно звернутися за медичною допомогою та інформувати медичних працівників про свою недавню вакцинацію.

За матеріалами ema.europa.eu

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ