АктуальноНовини

Вчені розробили пристрій, який скоротить епізоди апное сну на 70%

10/01/2014

Імплантація пристрою від апное сну під назвою Upper Airway Stimulation (UAS) здатна привести до значних поліпшень у пацієнтів із обструктивним апное сну. Результати дослідження опубліковано у виданні медичного журналу Нової Англії (New England Journal of Medicine). Через рік використання пристрою пацієнти продемонстрували приблизно 70%-ве скорочення проявів апное сну, а також суттєве скорочення денної сонливості.

Міжцентрове проспективне випробування Stimulation Therapy for Apnea Reduction проводилося в 22 медичних центрах США і Європи і вперше оцінювало використання стимуляції верхніх дихальних шляхів при апное сну. Обструктивне апное сну, яке вдвічі частіше зустрічається у чоловіків, характеризується повторними випадками колапсу верхніх дихальних шляхів під час сну внаслідок їх звуження або блокади. Пацієнти з апное сну припиняють дихати, частіше під час сну, на хвилину або більше того. Переважна кількість таких пацієнтів важить понад норми. Повторні випадки апное можуть призвести до денної втоми і збільшити ризик серцевого нападу, інсульту, гіпертонії і навіть смерті пацієнта.

Лікування апное сну включає втрату ваги, хірургічні операції верхніх дихальних шляхів, спеціальні пристрої для ротової порожнини і штучну вентиляцію легень постійним позитивним тиском або СІПАП (CPAP), яка вважається першочерговим засобом при апное.

Професор медицини Патрік Стролла повідомив, що хоча СІПАП успішно застосовується на регулярній основі, майже половина пацієнтів не може використовувати метод регулярно через дискомфорт від маски або небажання бути прив’язаним до пристрою.

Результати випробування показали істотний потенціал нового ефективного лікування, здатного допомогти мільйонам пацієнтів. Доцент Райан Суз з медичної школи університету Пітсбурга зазначив, що терапія на основі стимуляції верхніх дихальних шляхів відрізняється від традиційних пристроїв для лікування апное сну і хірургічних процедур у тому, що призначена вона для м’язового тонусу горла, а не тільки для анатомії. Дві третини пацієнтів, які використовують стимуляцію верхніх дихальних шляхів, зуміли успішно контролювати хворобу і відзначили суттєві поліпшення в симптоматиці і проявах захворювання. 86 відсотків пацієнтів користувалися пристроєм щоночі протягом року, що значно ефективніше у порівнянні з СІПАП.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ