АктуальноНовини

Вчені виявили маркер для визначення запалення й інфекції

09/05/2013

Протягом останніх років вчені багатьох країн намагалися знайти надійні й ефективні маркери й прості тести для визначення органічних і функціональних розладів шлунково-кишкового тракту. Такі маркери дозволили б отримувати об’єктивні дані про хворобу, відмовившись від інвазивних і дорогих діагностичних заходів. На думку спеціалістів, фекальний кальпротектин (СПФ) ˜– це специфічний маркер із високою чутливістю до різних патологій, який може бути використаний у діагностиці запалень й інфекційних процесів.

Білок СПФ у великій кількості міститься в організмі: у клітинах плоского епітелію, лейкоцитах, макрофагах і моноцитах, у кров’яній плазмі й тканинній рідині, а також у калі (концентрація вшестеро більша, ніж у плазмі) у залежності від ступеню запалення кишкового тракту. Під час запалень й інфекційних процесів рівень білку збільшується в 5-40разів.

Білок СПФ стійкий до протеолітичної активності травних ферментів, не змінюється при постійних патологіях і більш чутливий порівняно зі звичайними серологічними маркерами. Використання нового маркеру суттєво допоможе при виникненні проблем із діагностуванням дітей, оскільки багато функціональних розладів мають симптоми органічних захворювань (біль у животі й діарея) і важливо мати можливість уникнути інвазивних методів діагностики (наприклад, колоноскопії). Визначення рівня білка СПФ у калі може використовуватися й для моніторингу еволюції захворювання й реакції на лікування.

По материалам “Посольства медицины”

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ