АктуальноНовини

Вчені виявили несподіваний спосіб підвищити народжуваність

14/10/2013

Клінічні дослідження, проведені міжнародною групою вчених, підтвердили користь нанесення специфічних “подряпин” в ендометрії матки до початку репродуктивного лікування. Як показали результати експериментів, така технологія збільшує шанси жінок, що проходять процедуру ЕКЗ, на вагітність і народження дитини. У рандомізованому дослідженні взяли участь 158 жінок, чиї попередні спроби ЕКЗ виявилися невдалими. До початку застосування репродуктивних технологій усі випробовувані приймали оральні контрацептиви.

77 пацієнток, відібраних випадковим чином, пройшли експериментальну процедуру нанесення ендометріальних “подряпин” за 7-14 днів до стимуляції яєчників. 39 жінок із них завагітніли, а у 33 випадках вагітність завершилася пологами (порівняно з 23 випадками народження дітей пацієнтками з контрольної групи). Таким чином, відзначають вчені, експериментальна техніка ЕКЗ на 20% підвищує шанси жінок завагітніти. Проте дослідники попереджають, що нанесення таких подряпин у порожнині матки може викликати значний біль і дискомфорт. Результати роботи показали, що така методика не збільшує ризик викидня або розвитку багатоплідної вагітності у порівнянні з контрольною групою.

Голова дослідження доктор Нік Рейн-Феннінг (Nick Raine-Fenning) відзначив, що це перше серйозне дослідження проведення таких маніпуляцій, і його результати дуже обнадійливі. У цей час науковці продовжують дослідження для розробки посібника із застосування техніки нанесення ендометріальних “подряпин”, щоб у майбутньому це могло стати стандартною процедурою при репродуктивному лікуванні.

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ