АктуальноНовини

Вчені виявили спосіб підвисити еффективнысть антикоагулянта варфарину

25/11/2013

Ефективність актикоагулянта варфарину (warfarin) може бути підвищена, якщо при призначенні препарату враховувати генотип пацієнта, стверджують вчені з Університетів Ліверпуля і Ньюкасла на сторінках медичного журнала Нової Англії (New England Journal of Medicine). Сьогодні при розрахунку необхідної дози варфарину не беруться до уваги індивідуальні генетичні особливості хворого, хоча відомо, що відмінності в генах, залучених у цикл вітаміну K і метаболізм препарату, можуть посилювати чи послаблювати дію лікарського засобу.

У дослідженні британських учених взяли участь 455 пацієнтів, половина з яких одержувала варфарин, дозування якого було розраховано за стандартною методикою, тоді як для іншої половини дозування визначалося з урахуванням їх генетичних особливостей. Як показник згортання крові використовувалося Міжнародне нормалізоване відношення (МНО), у першу чергу оцінювалося на скільки довго МНО залишалося в діапазоні 2-3.

За результатами роботи було з’ясовано, що у пацієнтів, які приймали варфарин в індивідуальному дозуванні, МНО підтримувалося в діапазоні 2-3 67% часу, що на 7% більше, ніж у учасників із контрольної групи. Також при індивідуальному підборі оптимальний антикоагулянтний ефект наступав через 21 день, тоді як у другій групі тільки через 29 днів. Крім того у пацієнтів генотип-обґгрунтованого дозування значно рідше реєструвалися випадки надмірного антикоагуляційного ефекту (МНО вище 4). Варфарин блокує в печінці синтез вітамін К-залежних факторів згортання крові, знижує їх концентрацію в плазмі і уповільнює процес згортання крові. Використовується для лікування і профілактики тромбозів і емболії кровоносних судин.

За матеріалами Ремедіум

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ