Новини

Вчені визначили нову потенційну мішень для лікування хвороби Альцгеймера

Новини

Вчені визначили нову потенційну мішень для лікування хвороби Альцгеймера

19/12/2021

Дослідники під керівництвом Міранди Е. Орр, доктора філософії, доцента кафедри геронтології та геріатричної медицини Школи медицини Уейк-Форест, Вінстон-Сейлем (Північна Кароліна), виявили рідкісну популяцію потенційно старіючих клітин, також відомих як «клітини зомбі», у мозку пацієнтів з хворобою Альцгеймера. Ця нова інформація може допомогти дослідникам знайти методи лікування, які запобігатимуть старінню клітин або за допомогою видалення «клітин зомбі» з мозку будуть уповільнювати чи навіть зупиняти прогресування хвороби та/або зменшать вираженість супутніх симптомів.

Постійний вплив різних стресових чинників призводить до збільшення кількості клітин, які старіють. Вони можуть стати стійкими до клітинної загибелі, змінювати форму і розмір та виділяти молекули запалення. В дослідженнях на тваринних моделях старіючі клітини спричиняють розвиток патології та дисфункції мозку, а також показують, що виснаження старіючих клітин затримує початок вікових захворювань. Однак рідкісний розподіл і гетерогенний фенотип цих клітин створили проблеми для їх виявлення в тканинах людини.

Тепер, використовуючи великі різноманітні популяції посмертної тканини мозку людей із хворобою Альцгеймера, дослідники розробили, випробували та підтвердили методику, що включає «власні гени», для ідентифікації цих рідкісних клітин. Коментуючи результати дослідження, Говард Філіт, доктор медичних наук, виконавчий директор-засновник і головний науковий директор Фонду виявлення ліків від хвороби Альцгеймера, заявив, що це «новий спосіб, націлений на один із багатьох основних чинників, які зумовлюють розвиток хвороби Альцгеймера».

За матеріалами medscape.com

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ