АктуальноНовини

Відшкодування вартості ліків для гіпертоніків набуває дедалі більшого масштабу

07/02/2013

Після того, як Уряд підтримав ініціативу МОЗ щодо подовження всеукраїнського Пілотного проекту із впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби на 2013 рік, відшкодування вартості лікарських засобів для осіб з гіпертонічною хворобою набуває дедалі більшого масштабу. Про це йшлося під час планової відеоконференції із регіонами, яка відбулася у Міністерстві охорони здоров’я України. Захід пройшов під головуванням заступника Міністра – керівника апарату МОЗ Романа Богачева за участі провідних фахівців Міністерства, Держлікслужби, а також начальників управлінь охорони здоров’я з усіх областей України, АР Крим, міст Києва та Севастополя.

За інформацією МОЗ, на сьогодні в Україні майже 12 млн осіб, хворих на гіпертонічну хворобу. Завдяки реалізації проекту на кінець минулого року було зафіксовано зниження середньозваженої вартості ліків для гіпертоніків на 12%, на стільки ж збільшено споживання ліків у натуральному вигляді.

З початку реалізації проекту було виписано понад 1,6 млн рецептів, понад 2 млн хворих почали приймати препарати для лікування гіпертонічної хвороби, близько 515 тис. осіб звернулося до лікарів за рецептами. Загалом після проведення комплексних заходів було виявлено ще 2 млн 352 тисячі хворих, які розпочали лікування.

Наразі, за даними Міністерства, понад 3,6 тис. аптечних закладів задіяні в Пілотному проекті, до роботи готові залучитися та подали заявки на участь ще кілька десятків розгалужених аптечних мереж з усієї України. Позитивні результати роботи щодо реалізації проекту відзначені у Полтавській, Харківській, Херсонській та Запорізьких областях. Усе ще відстають від необхідного для громадян рівня у Дніпропетровській, Донецькій, Львівській областях та м. Севастополі.

Проте, як зауважили учасники відеоконференції, перші результати пілоту загалом дали позитивний результат і наразі проект вийшов на новий, більш масштабний етап. Це стало можливим після того, як Міністерство охорони здоров’я звернулось до Кабінету Міністрів з ініціативою подовжити у поточному році відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою і ця ініціатива МОЗ була повністю схвалена Урядом. Тож 30 січня відповідною постановою КМУ проект було подовжено до 31 грудня 2013 року. На його реалізацію з Державного бюджету України на цей рік передбачено понад 191 млн грн.

Наразі, за інформацією регіонів, до проекту готові залучитись дедалі більше медичних спеціалістів та компаній, оскільки за перші місяці дії проекту були відпрацьовані чіткі порядки виписування та отоварювання рецептів для пацієнтів та беззаперечна гарантія відшкодування коштів для аптечних мереж.

Цьогоріч часткове відшкодування вартості лікарських засобів здійснюється відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2012 № 907.

Порядок та умови надання у 2013 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на часткове відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 982 (зі змінами).

Як зауважили модератори відеоконференції, наразі в усіх регіонах держави в оперативному режимі працюють “гарячі лінії”, зателефонувавши на які пацієнти можуть довідатись про порядок забезпечення гіпотензивними препаратами та дізнатись адреси найближчих аптек, де їх можна придбати. Проте не у всіх регіонах населення достатньо поінформоване про них. Тому одним із завдань Міністерства для регіонів є посилення інформаційної роботи серед громадськості щодо аптечних закладів, які беруть участь у Пілотному проекті та розміщення інформації щодо гарячих ліній у максимальній кількості медіа-засобів, зокрема на офіційних веб-сайтах управлінь охорони здоров’я.

Також регіони отримали доручення від керівництва МОЗ до кінця тижня відзвітувати про реалізацію проекту на місцях. Також їм доручили продовжувати ефективну роботу щодо залучення лікарів до процесу ретельного обстеження пацієнтів і виписування рецептів, а також розширення співпраці із аптечними компаніями.

За матеріалами moz.gov.ua

+Олена Новіцька

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ