АктуальноНовини

Віталій Цимбалюк: нейрохірургія — це життя

26/01/2022

26 січня виповнюється 75 років від дня народження видатного українського нейрохірурга, д-ра мед. наук, професора, академіка НАН та НАМН України, президента НАМН України Віталія Івановича Цимбалюка

Життя своє, як і мистецтво своє, я буду оберігати в чистоті та святості

Гіппократ

Лінощі гублять талант

Віталій Іванович походить із селянської родини, в якій поважали працю. Змалечку він мав чималі обов’язками по господарству, але це не завадило йому гарно вчитися та закінчити школу із срібною медаллю. Юнак мріяв бути військовим, але й професія лікаря теж дуже подобалась. Були думки навіть поєднати дві мрії і вступити до військово-медичної академії у Ленінграді. Але перемогла все-таки медицина, і молода людина вступає до Тернопільського медичного інституту.

Звичка багато працювати стала в нагоді і під час навчання в медінституті. Хлопець завзято студіював медичні дисципліни, виявляючи цікавість до вивчення неврологічних захворювань. Тож ВНЗ він закінчив із червоним дипломом.

До студентських часів відносяться перші наукові спроби. Добрим словом доктор Цимбалюк згадує завідувачку кафедри біохімії З.Ж. Гуде, яка заохочувала студентів до наукового пошуку, залишаючи за ними право на помилку. Головне —  зберегти в студентів потяг до знань та не відбити цікавість, допитливість та незаангажований підхід до вирішення проблем.

Вчитися на лікаря і бути лікарем — різні речі. Отримавши після закінчення медінституту направлення на роботу у село на Рівненщині, молодий невролог стикнувся з необхідністю опікуватись хворими із різними патологіями. Це була справжня школа життя. І знову ж таки його вміння одночасно багато працювати та навчатись допомогло не тільки «встати на ноги», але й здобути певний досвід.

Того, хто навчив мене лікувати, я буду шанувати, як батька. Гіппократ

Щастя — це займатись улюбленою справою

Можливо, так би і залишився Віталій Цимбалюк працювати на селі аби не випадок, завдяки якому він познайомився з Олександром Случуком — єдиним нейрохірургом у Рівненській області. Вочевидь, і досвідчений фахівець розгледів у молодій людині здібності необхідні для такої роботи та запропонував поїхати на курси до Києва. Як говорить сам Віталій Іванович, він просто закохався у нову спеціальність та іншої роботи вже собі не уявляв. Із неймовірною вдячністю згадує своїх вчителів — професора Г.О. Педатченко, тоді молодих викладачів О.Є. Дунаєвського і С.А. Ромоданова та інших.

А потім була нова вершина — вступ до клінічної ординатури у НДІ нейрохірургії. Життя подарувало можливість навчатись у видатних фахівців — академіка А.П. Ромоданова, професорів Ю.В. Зозулі, В.С. Михайловського, Б.С. Пельц, О.Л. Духіна та інші. Академік А.П. Ромоданов — непересічна особистість, був не тільки видатним нейрохірургом, але й людиною високих моральних якостей. Він мав чималий вплив на життя і професійне зростання одного з найближчих і найкращих учнів — Віталія Цимбалюка.

У Інституті нейрохірургії Віталій Іванович пройшов шлях від клінічного ординатора до старшого наукового співробітника, захистив кандидатську (1976) і докторську (1985) дисертації, а згодом став заступником директора Інституту нейрохірургії імені академіка А. П. Ромоданова АМН України (1990-2016).

Цимбалюк є розробником нових напрямків у медицині — відновної нейрохірургії та нейротрансплантації. На сьогодні його наукова зацікавленість стосується функціональної та стереотаксичної нейрохірургії, нейрохірургії периферичної нервової системи, впливу нейрональних стовбурових клітин на нервову систему. Також Віталій Іванович впровадив у клініку вітчизняні електростимуляційні системи для лікування больових синдромів, спастичності, епілепсії.

 

Його науковий доробок — близько 1130 наукових робіт, 140 авторських свідоцтв і патентів.

Віталій Іванович Цимбалюк — академік НАН та НАМН України, президент АМН України, заслужений діяч науки і техніки, лауреат Державних премій України, премії НАМН України, премії Кабінету міністрів України тощо, нагороджений орденами «За заслуги» І, II та III ст., «Святого Володимира» III ст., «Миколи Пирогова», «За мужність і милосердя», «Преподобного Агапіта Печерського» І та ІІІ ст.; а також 10 медалями.

Якщо ви хочете прожити життя щасливо, пов’язуйте його з метою, а не людьми чи речами. Альберт Ейнштейн

Лікар — професія відповідальна

Віталій Цимбалюк як лікар і людина ніколи не стояв осторонь подій, що відбуваються в країні. Під час Революції гідності він очолював оперативну групу НАМН України по наданню допомоги постраждалим на Майдані. З початком війни на Сході очолив оперативний штаб, що опікувався допомогою пораненим в зоні АТО/ООС. Завдяки його підтримці була організована академічна госпітальна база НАМН України на 550 ліжок, яка надає спеціалізовану високотехнологічну допомогу пораненим. Узагальненням досвіду, отриманого під час надання допомоги постраждалим, стала серія з 12 книг. Найновіша з них вийшла у 2021 році — «Атлас бойової хірургічної травми (досвід АТО/ООС)».

В часи пандемії COVID-19 Академія медичних наук України під орудою академіка Цимбалюка стала на захист громадського здоров’я. Було підготовлено 500 ліжко-місць для пацієнтів із коронавірусною інфекцією. У зв’язку із тим, що інститути мають вузьку спеціалізацію, було вирішено спрямовувати в них пацієнтів із відповідною супутньою патологією. Це дозволило не тільки надавати відповідну медичну допомогу, але й вивчати вплив вірусної інфекції на різні органи і системи.

Віталій Іванович Цимбалюк завжди наголошує, що європейській державі повинен відповідати і європейський рівень науки. Тож багато зусиль він докладає до виховання нового покоління вчених і розвитку власної наукової школи, з якої вийшло вже 15 докторів та 64 кандидати медичних наук.

Наталія Малішевська,

Національна наукова медична бібліотека України

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ