Виявлено новий фактор ризику діабету
Вперше фахівці з Центру досліджень в області епідеміології та здоров’я населення в Парижі ретельно вивчили наслідки кислотності харчового раціону для 66 тисяч жінок із точки зору ризику розвитку діабету. Спостереження проводилося протягом чотирнадцяти років. За цей час фахівці зареєстрували понад 1,3 тисячі випадків діабету другого типу. Оцінку кислотності проводили на підставі показників кислотного навантаження на нирки і обсязі ендогенних кислотних продуктів.
Жінки, у яких були найвищі показники першого типу, на 56% більше ризикували отримати діабет, ніж ті, хто мав менші значення. Така ж особливість була помічена в ендогенному виробництві кислотних продуктів, пов’язаному із загальною кислотністю. Дивно, але найбільший ризик відзначався в групі жінок, які мали нормальний індекс маси тіла, а от серед повних цей ризик був значно менше. У дослідженні наголошується, що якщо в раціоні переважає їжа тваринного походження, то може з’явитися хронічне порушення метаболізму, при якому порушення кислотно-лужного балансу організму характеризується абсолютним або відносним надлишком кислот.
За матеріалами Медновелті
Материал подготовила +Екатерина Свириденко