АктуальноНовини

Впровадження стандартів належної аптечної практики в Україні – пріоритет для Держлікслужби України

22/01/2013

Голова Держлікслужби України Олексій Соловйов під час прес-конференції, яка відбулася в агентстві  Укрінформ 21 січня 2013 р., заявив, що пріоритетом у роботі Держлікслужби є впровадження стандартів належної аптечної практики в Україні.

Завдання аптечної практики полягає в сприянні поліпшенню здоров’я й у наданні допомоги пацієнтам завдяки оптимальному використанню лікарських засобів.

Спільні рекомендації Міжнародної фармацевтичної федерації і ВООЗ «Належна аптечна практика: стандарти якості аптечних послуг» також є базою і для розробки національних стандартів належної аптечної практики. Для встановлення мінімальних стандартів належної аптечної практики важливо визначити роль фармацевта стосовно пацієнтів і суспільства.

Голова Держлікслужби України нагадав, що в кінці 2012 року припинили діяльність аптечні кіоски, які були створені майже 20 років тому для забезпечення фізичної доступності ліків, оскільки аптек на той час було мало. На сьогодні існування аптечних кіосків втратило актуальність, до того ж факти порушення аптечними кіосками правил торгівлі лікарськими препаратами неодноразово ставали центром уваги засобів масової інформації. Протягом минулого року, завдяки зверненнями ЗМІ, Держлікслужбою України будо проведено ряд заходів по припиненню діяльності аптечних кіосків, які торгують рецептурними препаратами. За результатами перевірок, за порушення Ліцензійних умов Держлікслужбою України були анульовані ліцензії у 549 суб’єктів (16,6% від усіх перевірених).

Олексій Соловйов розповів журналістам про проекти змін до Ліцензійних умов, які в січні 2013 року були оприлюднені на сайтах МОЗ і Держлікслужби України.

За матеріалами сайту Державної служби з лікарських засобів

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ