Новини

Коронавірус: що нового ми дізналися за тиждень?

10/02/2020

Спалах коронавірусної інфекції 2019-nCoV триває. Всі розуміють, що на сьогодні головне – обмежити поширення інфекції. Щоб передбачити розвиток подій та, за можливістю, взяти інфекцію під контроль, вчені продовжують дослідження властивостей 2019-nCoV. Що нового ми дізналися за тиждень, що минув?

Шлях передачі коронавірусу 2019-nCoV

Якщо досі вважалося, що основним шляхом передачі нового коронавірусу є повітряно-крапельний, то наразі є підстави розглядати можливість передачі інфекції фекально-оральним шляхом. Справа в тому, що в п’ятницю були опубліковані дані про пацієнтів із шлунково-кишковими симптомами, зокрема діареєю. Із 138 осіб із лікарні в місті Ухань (Китай), описаних у новому дослідженні для журналу Journal of the American Medical Association (JAMA), 14 (10%) за 1-2 дні до появи гарячки та утруднення дихання скаржилися на нудоту та діарею. Аналогічну картину мав пацієнт з новим коронавірусом у США, і в його калі було знайдено вірус-збудник.

Таким чином, у частині випадків пацієнти, інфіковані 2019-nCoV, мають шлунково-кишкові симптоми та виділяють вірус разом із калом. Це спостереження не надто здивувало дослідників, адже такі ж властивості мав коронавірус, який викликав спалах атипової пневмонії, відомої як SARS. Фекально-оральний шлях передачі вірусу – це додаткові проблеми, але переважно для лікарень. А для звичайних людей це є ще одним сигналом про те, як важливо часто мити руки: обов’язково після вулиці або відвідання туалету, а також перед прийомом їжі.

До речі, ще до спалаху нового коронавірусу, в грудні 2019 р., в журналі Risk Analysis було опубліковано результати дослідження, яке доводить, що регулярне ретельне миття рук пасажирами авіаперевезень дозволить значно знизити поширення різних інфекцій світом. Будь-який великий аеропорт – це справжній мікробіологічний “Вавілон”, куди збираються бактерії та віруси з усього світу.

Читайте також: Коронавіруси знову вийшли на тропу війни

Скільки коронавірус може існувати на поверхнях та взагалі поза організмом?

Через брудні руки або із крапелькам слини коронавірус 2019-nCoV потрапляє на усілякі поверхні – дверні ручки, меблі, крани та ручки в туалетах тощо. Щоб зрозуміти, як довго він може там існувати та бути небезпечним, німецькі вчені зібрали результати 22 досліджень різних коронавірусів, зокрема тих, що спричиняють SARS та MERS. Вони вважають, що ці дані цілком можна екстраполювати на коронавірус 2019-nCoV.

Дослідження показують, що при кімнатній температурі коронавіруси можуть зберігати здатність до інфікування до дев’яти діб. В середньому цей термін складає 4-5 діб. Низька температура та висока вологість повітря можуть подовжити термін виживання коронавірусу поза організмом.

Щодо дизінфекуючих розчинів, то засоби на основі етанолу, перекису водню або гіпохлориту натрію є ефективними: при правильній концентрації вони протягом хвилини зменшують кількість патогенних частинок коронавірусу на чотири порядки. При застосуванні інших дезінфектантів треба переконатися, що вони ефективні проти оболонкових вірусів («обмежена віроцидна активність»). Автори зазначають, що зазвичай цього достатньо для зниження ризику зараження.

Створення вакцини проти 2019-nCoV

Над розробки вакцини проти коронавірусу 2019-nCoV в авральному режимі працюють десятки лабораторій у світі – і в самому Китаї, і в США, і в Європі. Робота закипіла після того, як китайці опублікували повний геном 2019-nCoV. Всі розробники зазначають, що, знаючи ДНК вірусу, створити вакцину-кандидата – справа кількох годин, але вона має пройти всі етапи випробувань на безпечність та ефективність. А це, навіть при максимальному спрощенні процедури, забере не менше, ніж півроку.

Панголин коронавирусНе варто було їсти панголінів

В Китаї встановили, що ймовірним проміжним господарем нового коронавирусу 2019-nCoV є панголін. Геномна послідовність коронавируса, виділеного у панголінів, виявилася на 99% ідентичною геному коронавирусу 2019-nCoV у людей. Існує ймовірність, що вірус передався людям від кажанів через панголінів. Останні вважаються в Китаї делікатесом і використовуються в традиційній медицині. Продавалися панголіни і на уханському ринку, з якого, схоже, почав поширюватися новий мутантний коронавірус.

Інформація МОЗ України:

Станом на 10 лютого 2020 р. у світі зареєстровано  40 536   лабораторно підтверджених випадків нової коронавірусної інфекції, з них 910 летальні. В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом не зафіксовано.

Найпоширенішими симптомами інфекції, спричиненої 2019-nCoV, є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, в деяких випадках – діарея або кон’юнктивіт. Інкубаційний період триває від 2 днів до 2 тижнів. Вираженість симптомів може значно відрізнятися: деякі люди мають легкі симптоми, інші — тяжко хворіють. Це ускладнює встановлення справжньої кількості заражених та швидкості передачі вірусу від людини до людини. На сьогодні є привід вважати, що люди похилого віку із хронічними захворюваннями більш схильні до розвитку тяжкої форми захворювання.

Наразі специфічного лікування та вакцини від уханського коронавірусу не існує. Не захищають від коронавірусу 2019-nCoV захисні маски, БАДи та гомеопатія, імуномодулятори, цибуля, часник, алкоголь та інші засоби «народної медицини». Не має жодного наукового обґрунтування ефективності цих засобів.

Щоб зробити себе менш вразливим до вірусів завжди дотримуйтесь рекомендацій:

  • мийте руки;
  • уникайте близьких контактів з хворими;
  • збалансовано харчуйтеся;
  • пийте достатньо рідини;
  • провітрюйте та зволожуйте приміщення;
  • ведіть здоровий спосіб життя;
  • подбайте про достатню кількість сну;
  • не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

На фото під заголовком: частинки коронавірусу, просвічуюча електронна мікроскопія (TEM) (Fred Murphy & Sylvia Whitfield/CDC).

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ