АктуальноНовини

ЗА НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ ЖІНКА НЕ ПОВИННА РОЗПЛАЧУВАТИСЬ ЖИТТЯМ

30/04/2014

Згідно даним Всесвітньої організації охорони здоров’я, в структурі причин материнської смертності в усіх країнах світу акушерські кровотечі займають третє місце. В Україні у 2013 р. показник таких смертей склав 20,7%. З метою підвищення рівня кваліфікації лікарів та побудови в них навичок швидко та злагоджено діяти у випадку виникнення кровотеч у породіль, було започатковано нову освітню програму, в рамках якої компанія MSD надала грант міжнародній благодійній організації JSI.

«МОЗ України проводиться тривала та послідовна діяльність, спрямована на зниження рівня материнської та дитячої смертності в Україні, проте проблема кровотеч в післяпологовому періоді є завжди актуальною. Запропонована програма допоможе не тільки посилити інноваційний підхід до підготовки медичних працівників, а й поширить інформаційну роботу серед жінок та їх родин про загрозливі стани у перебігу вагітності», — наголосив у своєму виступі Руслан Салютін, перший заступник міністра охорони здоров’я.

«Програма «MSD для матерів» працює більш ніж у 30 країнах світу. Сьогодні ми оголошуємо про її початок в Україні», — говорить Тетяна Білик, директор із зовнішніх зв’язків компанії MSD. Цей довготривала програма, розрахована на кілька років, яка буде здійснюватись у трьох напрямках: розробка та вдосконалення технологій діагностики, запобігання та лікування післяпологової кровотечі; покращення доступу до медичних послуг; підвищення інформованості населення.

Костянтин Подшивалов, керівник міжнародній благодійній організації JSI, зазначив, що в рамках цієї програми буде:

–         силами фахівців Гарвардського університету (США) створено курс тренінгів з моделювання надання допомоги у випадках післяпологових кровотеч;

–         на базі пренатальних центрів областей, що залучені до програми, відкриті симуляційно-тренінгові центри;

–         підготовлено тренерів;

–         силами тренерів проведені навчання мультипрофільних бригад (акушери-гінекологи, акушерки, операційні медсестри, анестезіологи).

Як наголосив виступаючий, перший центри буде відкрито у Житомирській області.

У ході обговорення цієї вкрай важливої теми, В’ячеслав Камінський, головний позаштатний акушер-гінекогог МОЗ України, висунув пропозицію щодо заснування такого центру на базі Національної медичної академії післядипломної освіти та більш тісної співпраці американських фахівців із науковцями АМН України. Спільна робота допоможе об’єднати зусилля фахівців у боротьбі з актуальною проблемою післяпологових кровотеч та поділитися нашими власними напрацюваннями з американськими колегами. «Симуляційно-тренінговий центр при НМАПО надасть можливість отримати необхідні навички фахівцям різних регіонів, а не лише однієї області. Такі центри можна було б відкрити і у інших закладах післядипломної освіти. Наприклад, у Харкові», — говорить В. Камінський. Учасники презентації вирішили обговорити це питання на наступних зустрічах.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ