Законодательство

Проект наказу Міністерства охорони здоров’я України “Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів”

08/06/2012

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
НАКАЗ

N

м.Київ

Повідомлення про оприлюднення

Проект наказу Міністерства охорони здоров’я України “Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів”

Пояснювальна записка

ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ
Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення проекту наказу ” “Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів” (далі-Наказ).

Проект наказу розроблено Міністерством охорони здоров’я України на виконання пункту 104.1.12. Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава“, затвердженого Указом Президента України від 12 березня 2012 року № 187/2012.

Метою проекту наказу є гармонізація законодавства України із законодавством Європейського Союзу, зокрема до вимог Регламенту ЄС № 2073/2005 від 15 листопада 2005 року про мікробіологічні критерії для харчових продуктів.

Проект визначає мікробіологічні критерії для встановлення показників безпечності харчових продуктів встановлюють мікробіологічні критерії для певних мікроорганізмів, яких повинні дотримуватися оператори ринку харчових продуктів під час виконання вимог щодо гігієни харчових продуктів відповідно до Закону України “Про безпечність та якість харчових продуктів”. Проектом встановлюються вимоги до правил досліджень та відбору зразків, до маркування, а також до дій у випадку отримання незадовільних результатів дослідження. Також проектом встановлюються критерії безпечності та гігієни процесу конкретних категорій харчових продуктів та надаються тлумачення результатів досліджень, а також встановлюються правила відбору зразків, підготовка зразків до дослідження.

Зауваження та пропозиції приймаються Управлінням громадського здоров’я МОЗ України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу:

01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.

Контактні особи:

Бутильська Неля Олександрівна, тел. 253-74-53, e-mail: [email protected] ;

Півень Наталія Василівна, тел. 253-82-66, e-mail: [email protected]

01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11,

Державна служба України з питань

регуляторної політики та розвитку підприємництва

E-mail: [email protected]

ПРОЕКТ
Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів
Відповідно до підпункту 7.1 підпункту 7 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого Указом Президента України від 13 квітня 2011 року № 467, на виконання підпункту 104.1.12 пункту 104 Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава”, затвердженого Указом Президента України від 12 березня 2012 року № 187 та з метою вдосконалення законодавства

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Мікробіологічні критерії для встановлення показників безпечності харчових продуктів, що додаються.

2. Управлінню громадського здоров’я:

2.1. Забезпечити подання в установленому порядку цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

2.2. Довести цей наказ до відома керівників міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій для керівництва в роботі та забезпечення виконання в межах компетенції.

3. Цей наказ набирає чинності через рік з дня його офіційного опублікування.

4. Контроль за виконанням наказу покласти на Першого заступника Міністра Моісеєнко Р. О.
Віце-прем’єр-міністр України – Міністр                                                     Р.В.Богатирьова

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту наказу МОЗ України “Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів”

1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект наказу МОЗ України “Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів” розроблено Міністерством охорони здоров’я України на виконання пункту 104.1.12. Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава“, затвердженого Указом Президента України від 12 березня 2012 року № 187/2012.

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою проекту наказу є гармонізація законодавства України із законодавством Європейського Союзу, зокрема до вимог Регламенту ЄС № 2073/2005 від 15 листопада 2005 року про мікробіологічні критерії для харчових продуктів.

Проект визначає мікробіологічні критерії для встановлення показників безпечності харчових продуктів встановлюють мікробіологічні критерії для певних мікроорганізмів, яких повинні дотримуватися оператори ринку харчових продуктів під час виконання вимог щодо гігієни харчових продуктів відповідно до Закону України “Про безпечність та якість харчових продуктів”. Проектом встановлюються вимоги до правил досліджень та відбору зразків, до маркування, а також до дій у випадку отримання незадовільних результатів дослідження. Також проектом встановлюються критерії безпечності та гігієни процесу конкретних категорій харчових продуктів та надаються тлумачення результатів досліджень, а також встановлюються правила відбору зразків, підготовка зразків до дослідження.

3. Правові аспекти

У даній сфері правового регулювання діють Конституція України, закони України “Про безпечність та якість харчових продуктів” та “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”.

4. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація положень проекту наказу не потребує додаткових матеріальних та інших витрат.

5. Позиція зацікавлених органів

Проект наказу потребує погодження з Національною Академією медичних наук України та державної реєстрації в Мін’юсті.

6. Регіональний аспект

Проект наказу не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

7. Запобігання корупції

У проекті наказу відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень, у зв’язку з чим громадська антикорупційна експертиза не проводилась.

8. Громадське   обговорення

Проект наказу розміщено на офіційному веб-сайті МОЗ України в мережі Інтернет для громадського обговорення.

9. Позиція соціальних партнерів

Проект наказу не стосується соціально-трудової сфери, а тому не потребує погодження уповноважених представників від всеукраїнських профспілок, їх об’єднань та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців.

10. Оцінка регуляторного впливу

Проект наказу не є регуляторним актом.

11. Прогноз результатів

Реалізація положень проекту наказу забезпечить гармонізацію законодавства України до законодавства Європейського Союзу у сфері безпечності харчових продуктів, що в свою чергу створить умови для:

забезпечення високого рівня захисту здоров’я населення;

підвищення конкурентоспроможності харчових продуктів вітчизняного виробництва;

подальшого розвитку міжнародної торгівлі та євроінтеграції України.
іце-прем’єр-міністр України – Міністр                                                       Р.В.Богатирьова

“____” _____________ 2012 р.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ